Crowdfunding voor Sandbox geslaagd!

Hoera! Onze crowdfundingcampagne is geslaagd! Dankzij de steun van vele gulle donateurs is het ons gelukt om de Sandbox naar De Bastei te halen en deze tool toegankelijk te maken voor het grote publiek. Met de Sandbox ontdek je als bezoeker van De Bastei hoe rivierdynamiek werkt en hoe je jezelf tegen het water kunt beschermen. Komt dat zien in 2018!

HOERA! De Sandbox komt naar De Bastei! Alle donateurs hartelijk bedankt!

Wat is het?

De Sandbox is een interactieve opstelling waarin met zand een rivierbedding wordt gesimuleerd. Het is een Augmented Reality tool: aan de werkelijkheid wordt een laagje realiteit toegevoegd door een projector. Deze schetst op de rivieropstelling de gevolgen van de door jou gemaakte ingrepen in het zand. Leg met je handen dijken aan en doorbreek ze weer; overstromingen komen in beeld, en daarmee het effect van jouw ingreep.

De Sandbox werd aanvankelijk alleen gebruikt door professionals om tot een ontwerp te komen of om strategieën te visualiseren bij congressen.

Voor de ontwikkeling van een Sandbox heeft De Bastei de hulp ingeschakeld van Deltares, hét technologisch instituut in Nederland op het gebied van water, ondergrond en infrastructuur. Met behulp van de donaties op Voordekunst.nl hebben we het benodigde geld binnengehaald voor deze bijzondere tool. Met dit bedrag kan Deltares het standaard Sandboxmodel voor De Bastei verder optimaliseren en ontwikkelen naar een riviermodel, zodat De Bastei het als museumopstelling voor dagelijks gebruik kan gebruiken. Er wordt een maquette gemaakt van de Spiegelwaal, zodat de tool is toegespitst op de Nijmeegse situatie.

Sofwareontwikkelaars van Deltares bezig met de Sandbox voor De Bastei
Cindy en Willem van Deltares bezig met de Sandbox voor De Bastei

Waarom een Sandbox in De Bastei?

De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. In het verleden is de rivier de Waal meerdere keren overstroomt, waarbij het hoogwater van 1995 bij de meesten nog vers in het geheugen staat. Tienduizenden mensen zijn toen geëvacueerd uit het rivierengebied bij Nijmegen.

In 2016 kreeg de Waal letterlijk meer ruimte om toekomstig overstromingsgevaar te voorkomen. Uiterwaarden zijn verlaagd, rivierdijken verplaatst en er werd een nevengeul gegraven in de smalle bocht die de rivier maakt bij Nijmegen en Lent. De basis van de Sandbox is een maquette van deze Nijmeegse situatie, hierdoor kunnen meer complexe vraagstukken worden ondersteund en uitgewerkt.

Voor wie?

De Sandbox is geschikt voor alle leeftijden, op elk niveau kun je plezier hebben aan het aanpassen van de rivier en er iets van leren. Je kunt eenvoudige, maar ook complexe situaties simuleren. Ook schoolgroepen kunnen ermee werken. Na een studie in De Bastei naar de verschillende opties van rivierregulatie ga je met je schoolgroep aan de slag in de Sandbox om samen tot een werkbare ingreep te komen.