De Bastei wint Schreudersprijs voor ondergronds bouwen

De Bastei heeft de Schreudersprijs 2019 voor ondergronds bouwen gewonnen. Het bijzondere museumgebouw op de Nijmeegse stadswal "laat je letterlijk de ondergrond beleven", motiveert de jury. 

De Bastei wint Schreudersprijs 2019

De uitreiking van de Schreudersprijs vond vrijdag plaats in een ander bijzonder ondergronds project: de Gaasperdammertunnel. In de tunnel in aanbouw werd het COB-congres voor ondergronds bouwen gehouden, waar meer dan 400 bodem- en tunnelexperts op af kwamen. De prijs voor vernieuwende ondergrondse projecten gaat dit jaar niet naar de Noord-Zuidlijn of metrostation Stadhuis, maar naar het gloednieuwe museum in Nijmegen.

Je voelt de bodem. Letterlijk."

"De vijf genomineerde projecten zijn eigenlijk onvergelijkbaar en allemaal heel bijzonder. Maar het project in Nijmegen springt eruit, het is een kleine krachtpatser", licht juryvoorzitter Mandy Korff van Deltares en de TU Delft toe. "Het is een heel visueel project waar modern is gecombineerd met archeologische vondsten en de oude stadswal. Door de vondsten liep het project wel enige vertraging op, maar daar is het ontwerp op een mooie manier op aangepast. De gelaagdheid en de ondergrond zijn echt zichtbaar gemaakt. Je voelt de grond. Letterlijk."

Uit het juryrapport: 'De Bastei verknoopt zichtbaar en gelaagd het heden en verleden, ondergronds en bovengronds en duisternis met een oogverblindend panorama, in de vorm van een uitzichtpunt dat het project in haar context plaatst.' 

De Schreuderprijs wordt elke twee jaar uitgereikt. De winnaars kunnen rekenen op een bedrag van 25.000 euro.

De Bastei, Tastbaar Verleden en doorkijk naar entree (foto: © Mertens Bouwbedrijf)
De Bastei, Tastbaar Verleden en doorkijk naar entree (foto: © Mertens Bouwbedrijf)