De week van de groene tuin! Doe je mee?

Het is prachtig weer en juist nu worden we gevraagd om niet massaal de natuur in te gaan. De uitdaging is om dichtbij huis de frisse neus te halen en in je eigen tuin op ‘ontdekkingstocht’ te gaan. Want ook daar is iedere dag weer wat nieuws te ontdekken. Tijdens de ‘De Week van de Groene Tuin’ van 7 april tot en met Tweede Paasdag (13 april) willen Stichting Steenbreek en NL Greenlabel iedereen enthousiasmeren om de natuur in eigen tuin dichterbij te brengen. Het campagneteam van Steenbreek Nijmegen, aangesloten bij Stichting Steenbreek, juicht dit initiatief toe en nodigt je uit om mee te doen! Met de fotowedstrijd maak je kans op een waardebon voor plantmateriaal t.w.v. € 1.000, € 750 of € 500.

Stenen eruit, GROEN erin!

Kijk eens goed rond in je eigen tuin. Zijn al die stenen en tegels wel echt nodig? Een groene tuin is voor veel mensen een rustpunt om naar te kijken, in te zitten of te werken. Tuinieren brengt je in beweging en zorgt dat je buiten bent. Kinderen kunnen heerlijk spelen en hun energie kwijt in een groene omgeving. Groen zuivert de lucht. En het is bewezen dat de aanwezigheid van groen een goede basis biedt om stress en depressie te voorkomen. Groen geeft plezier en ontspanning. Door stenen te verwijderen en meer groen aan te leggen kan het regenwater beter in de bodem zakken. Tijdens extreme regenval wordt het riool minder belast. En groen geeft schaduw en verkoeling in de steeds warmere zomers.

Groen is leven

Versteende tuinen of binnenplaatsen bieden de natuur maar weinig ruimte. Als er geen bloemen groeien, komen er geen insecten en kunnen bijen hun werk niet doen. In een stenen tuin vind je dan ook weinig tot geen leven, zeker niet onder de tegels. Terwijl in een groene tuin zeker de helft van de aanwezige soorten in de bodem leeft. De bodem is de basis van elke levende tuin. Bacteriën, schimmels, insecten en regenwormen in de grond zorgen dat voedingsstoffen binnen het bereik van planten komen. Ze zijn essentieel voor gezonde en vitale planten en bloemen. Een rijk gevarieerde tuin met bomen, struiken, planten en misschien een vijver biedt vogels, vlinders, egels en andere diersoorten een fijne plek om te leven.

De Week van de Groene Tuin

Tijdens deze week deelt nationale tuinman Lodewijk Hoekstra iedere dag via Facebook en Instagram een praktische tip waarmee jezelf direct aan de slag kunt gaan. Deze tips zijn ook terug te vinden op de website www.steenbreek.nl. Het kost niet veel tijd, het is leuk en niet moeilijk. Samen met bewoners uit de buurt aan de slag gaan met tuinieren is natuurlijk nog gezelliger. Maar houd wel de juiste afstand en neem de richtlijnen van RIVM in acht!

Fotowedstrijd en maak kans op een waardebon

Maak een voor- en na foto en stuur deze met een korte omschrijving plus naam en telefoonnummer uiterlijk 14 april naar info@steenbreek.nl. Het bestuur van Stichting Steenbreek en Lodewijk Hoekstra beoordelen de inzendingen. De beste 3 beste inzendingen ontvangen een waardebon voor plantmateriaal t.w.v. € 1.000, € 750 of € 500.

Deel je foto’s ook via Facebook en Instagram met #steenbreek, #nlgreenlabel en #weekvandegroenetuin, zodat iedereen kan zien hoe we samen kunnen zorgen voor meer groen in de buurt!

P.s.: heb je geen eigen tuin, vraag dan via bijvoorbeeld de buurtapp of je iemand kunt helpen om de tuin op orde te maken.