Duurzaam hotel in Neerbosch Oost

Op kinderboerderij 't Boerke is een wel heel bijzonder hotel geplaatst: een wormenhotel! In dit hotel zetten regenwormen groente- fruit- en tuinafval (gft) om in wormenmest. Per dag verteert een worm zijn eigen lichaamsgewicht aan groen afval. Na ongeveer 4 maanden is de eerste hoeveelheid afval volledig omgezet en kan de mest geoogst worden. Wormenmest is het zwarte goud!

De mest kan gebruikt worden als waardevolle bodemverbeteraar. Voor de komst van de bewoners, moest het hotel gevuld worden, met karton en houtsnippers. Vlak na het arriveren van de wormen was het meteen tijd voor het uitserveren van de eerste maaltijd: gft.
 

De wijk werkt mee in het hotel

Initiatiefnemer Tobias van Deursen, gaf een uitgebreide uitleg aan de enthousiaste buurtmoestuiniers van ’t Boerke. In eerste instantie gaan zij de wormen voeren met tuinafval van de (moes)tuin van de boerderij. Als het na 4 maanden tijd is voor de eerste oogst, kunnen ook diverse gezinnen uit de buurt aansluiten en gft komen brengen. Wie mee doet, mag ook profiteren van de oogst: wormenmest. Deze mest is zeer vruchtbaar voor planten. Er is plek voor ongeveer 30 deelnemende huishoudens uit de wijk.

Wij van Operatie Steenbreek vinden dit hotel geweldig leuk! Want hiermee wordt op een hele tastbare manier de natuurlijke kringloop zichtbaar. De regenwormen zijn de ware ingenieurs van de bodem. Je ziet ze niet maar ondertussen leveren zij super belangrijk werk.

Iedereen kan het harde werken goed bekijken: aan de zijkant zitten namelijk luikjes. Als je ze omhoog schuift, kun je de wormen hun werk zien doen. Als 'finishing touch' heeft het hotel een groen dak. Dat zorgt niet alleen voor een mooiere uitstraling. Het hotel blijft tijdens hete dagen ook koeler door de isolerende werking (de groendaken promoot Steenbreek ook en daar is ook subsidie voor beschikbaar). 

Dit wormenhotel is de eerste in Nijmegen en gelijk een groot formaat. Wil jij voor jouw groene tuin ook gebruik maken van het zwarte goud? Dat kan want er zijn ook kleinere formaten beschikbaar. Kijk eens op de website van eWoodz.

Het hotel is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Gemeente Nijmegen Tobias van Deursen van eWoodz.

Lees ook dit leuke artikel in De Gelderlander van 20 juli 2020:

https://www.gelderlander.nl/nijmegen/wormenhotel-ontvangt-zijn-eerste-g…