Een nieuwe voorgevel

We hebben een nieuwe voorgevel aan de Waalkade. En die is me toch mooi geworden! Eindelijk heeft De Bastei weer het aanzicht dat past bij een oud verdedigingswerk.

In de muur van lichtrode baksteen zitten kortelinggaten. Dat zijn gaten bedoeld om balken in te steken, zogeheten kortelingen, voor zwevende steigers. Die functie hebben onze kortelinggaten niet gehad: de steigers hier waren op staanders gezet. Het gaat meer om een verwijzing naar oude bouwmethoden en natuurlijk ook om het esthetische effect. De gaten hogerop, in de borstwering, zijn trouwens nestkasten voor gierzwaluwen. En dat ene heel grote gat in de gevel is bedoeld voor de glazen erker die momenteel in de maak is.

Volg de bouw van De Bastei!
Voorgevel van De Bastei (foto: Rik Jaspers)

Waar vroeger de ingang van museum De Stratemakerstoren was, is nu een glazen pui gemonteerd. Er blijft een nooduitgang aan de kant van de Waalkade. Die komt uit in de portiek van het naastgelegen appartementencomplex.

Het entreegebouw aan de Lange Baan heeft inmiddels een schuifpui. Achterin is een entresol geplaatst, met een balustrade voor de veiligheid, alleen de trap ernaartoe moet nog komen. Wanden en plafonds worden bespoten met sonaspray voor een geluidsabsorberende afwerking. Het dak is inmiddels vrijwel klaar: er is een pad op aangelegd dat de verbinding gaat zijn tussen de Valkhoftrappen en de Lange Baan.

De Lange Baan is inmiddels opnieuw bestraat . Dat betekent dat onze buren eindelijk weer gebruik kunnen maken van hun garages.

Die sonaspray krijgt ook een toepassing in de kantoorruimtes. Zo zullen de bezoekers geen last krijgen van het gekraak van onze hersens of ons gepraat bij de koffieautomaat.

De afwerking van de expositievloeren met wanden, vloeren, kozijnen, installatiewerk en her en der een borstwering of compartimenteringswandje vordert ondertussen ook. En voor de hoge nood wordt gezorgd: de bouw van de diverse toiletgroepen verkeert in de afwerkingsfase. Binnenkort is er ook een lift die de expositievloeren met elkaar verbindt.

Dus kan binnen afzienbare tijd ons grote werk beginnen: schoonmaken, verhuizen en inrichten!

Volg de bouw van De Bastei!
Het plaatsen van de glazen pui aan de voorkant (foto: Gerard Brugman)
Volg de bouw van De Bastei
Nestkast voor een gierzwaluw (foto: Gerard Brugman)
Volg de bouw van De Bastei
Sonaspray op het plafond in de kantoorruimte (foto: Gerard Brugman)