Eyecatcher voor De Bastei: konikpaard Edje

In ons depot hebben de preparateurs de afgelopen weken de laatste hand gelegd aan het opzetten van een konik. Een prachtige hengst, die luistert naar de naam Edje. Vernoemd naar Ed Bever uit De Fabeltjeskrant, omdat hij een voorkeur had voor het knagen aan bast en twijgen. Edje is geboren op 5 mei 2006 in de uiterwaarden bij Beuningen. In zijn derde levensjaar heeft hij zijn geboorteharem verlaten en is hij herplaatst naar het Geuzenbos bij Amsterdam.

Edje (foto: Peter Eekelder)

Koniks zijn een paardenras uit Polen. 'Konik' betekent 'paardje' in het Pools. Het is een robuust ras, dat geen verzorging nodig heeft en het hele jaar buiten kan lopen. Ze worden daarom ingezet om natuurgebieden zoals de Stadswaard en de Millingerwaard te begrazen. Zo ook onze konik, hij behoorde tot de kuddes van de organisatie FREE Nature. Zij verzorgen het begrazingsbeheer van ruim 30 natuurgebieden verspreid over Nederland. De kuddes leven onder zo natuurlijk mogelijke omstandigheden. Het aantal dieren in een kudde wordt afgestemd op wat de omgeving te bieden heeft.

Tot zijn zesde levensjaar vertoefde onze konik in een groep met uitsluitend hengsten. In de zomer van 2012 is het hem gelukt om twee merries aan hem te binden: zijn carrière als leidhengst ging van start. Hoewel hij zijn taken goed heeft vervuld, is in de zomer van 2016 besloten om hem uit de kudde te halen. Een moeilijke beslissing, maar een keuze die gemaakt moet worden. De jonge aanwas in de kuddes kan 30% per jaar zijn en het gebied wordt dan te klein om alle monden te kunnen voeden. Na zijn dood hebben we Edje teruggebracht naar zijn geboortegrond om hem te vereeuwigen in ons nieuwe pand aan de Waalkade.

Preparateur Wesley werkt aan de huid (foto: Peter Eekelder)
Preparateurs Sita en Wesley trekken huid over mal konikpaard. Staks te zien in De Bastei
Preparateurs Sita en Wesley trekken de huid over de mal (foto: Peter Eekelder)
Preparateur Sita werkt aan konikpaard. Straks te zien in De Bastei
Preparateur Sita werkt aan het konikpaard (foto: Peter Eekelder)