Feestelijke opening van de Stadswaard

Vrijdag 17 november 2017 is het natuurgebied de Stadswaard bij Nijmegen feestelijk geopend. Deze uiterwaard is opnieuw ingericht voor recreanten en er is een watergeul gegraven. Ook is er een voetgangersbrug gekomen, wat het gebied makkelijk toegankelijk maakt voor bezoekers. Een mooi resultaat, waar veel bezoekers en de natuur van kunnen profiteren.

Feestelijke opening na gezamenlijke inspanning
De Stadswaard is een samenwerking tussen de provincie Gelderland, gemeente Nijmegen, Staatsbosbeheer Rivierengebied en Rijkswaterstaat. Gedeputeerde Josan Meijers: "Dit hele samenspel vraagt tijd en inzet van heel veel mensen. Als er dan een project gereed is, dan mogen we daar allemaal zeker trots op zijn." Onder leiding van de boswachter van Staatsbosbeheer maakten de deelnemers een wandeling door het natuurgebied.  Aan het einde van de middag boden kunstenaars vier landschapsschilderijen aan die ze ter plekke in de Stadswaard hadden geschilderd. De afsluitende borrel vond plaats in De Bastei, het centrum voor natuur en cultuurhistorie dat vlak bij de Stadswaard wordt gebouwd. Plaatsvervangend hoofd Staatsbosbeheer Gelderland Martin Roos legde uit dat De Bastei  de uitvalsbasis zal worden voor excursies in het gebied.

Konikpaarden in de Stadswaard
Konikpaarden in de Stadswaard

Aantrekkelijk voor mens en dier
Er is een watergeul van een kilometer waar vanaf één kant water in kan stromen. Dit maakt het gebied dynamischer. Bezoekers kunnen de geul op drie punten oversteken, afhankelijk van hoe hoog het water staat. Ook zijn er verschillende speel- en kunstobjecten. Door de watergeul en haar variabele getijden ontwikkelt zich een rivierlandschap. De vos heeft zich al gevestigd en ook is de ijsvogel al te zien. Galloways en konikpaarden begrazen het gebied. Kortom, het gebied is niet alleen aantrekkelijk voor mensen, maar ook voor dieren.

Aanwinst voor Nijmegen
Harriët Tiemens, wethouder van de gemeente Nijmegen, vindt de Stadswaard een aanwinst. "In Nijmegen hebben we de unieke situatie dat we letterlijk op een steenworp afstand van het centrum beschikken over een prachtig natuurgebied. De nieuwe geul maakt dat het gebied nog aantrekkelijker is en dat het rivierlandschap nog beter voelbaar wordt." 

Waterkwaliteit en ecologie
Het gebied is tot stand gekomen door financiering van de provincie en gemeente Nijmegen. Staatsbosbeheer gaat het gebied beheren. Directeur netwerkontwikkeling Rijkswaterstaat Jos van Hees legt uit waarom Rijkswaterstaat meewerkte aan het project. "Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor de waterkwaliteit en ecologie van de rivier. Deze geul heeft weliswaar ook een invloed op de waterafvoer en waterstand, maar de geul is dus hoofdzakelijk aangelegd voor een goede waterkwaliteit en de bevordering van de ecologie."

WaalWeelde
De Stadswaard maakt onderdeel uit van het project WaalWeelde van de provincie. Gedeputeerde Josan Meijers: "WaalWeelde streeft naar een veilige, mooie en economisch sterke Waal. Ruimtelijke kwaliteit langs de Waal betekent het streven naar behoud van de dynamische rivier met scheepvaart, maar ook bedrijvigheid en robuuste riviernatuur." De Stadswaard is, na Hurwenense Uiterwaard, Oosterhoutse Waard en Gendtsche Polder het vierde WaalWeelde-project dat is gerealiseerd. WaalWeelde is dus volop in beweging.

Feestelijke opening van natuurgebied de Stadswaard bij Nijmegen (foto: WaalWeelde)
Feestelijke opening van de Stadswaard (foto: WaalWeelde)