Groene kwekerijen voor gezond groen

Ga je aan de slag met het vergroenen van je tuin? En wil je veel vogels, vlinders, bijen en andere gezellige zoemers aantrekken? Let dan op de planten die je koopt. Je doet de vogels en insecten een groot plezier door hen gezonde voeding voor te zetten, die zij straks uit jouw groene tuin halen. En dat betekent gezonde planten, struiken, bomen die zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen zijn opgekweekt. Bovendien is groen dat op deze manier is gekweekt weerbaar en gezond en kan het tegen een stootje. Vanuit Operatie Steenbreek zeggen wij dan ook: doen!

Bij de volgende kwekers wordt géén gebruik gemaakt van kunstmest of bestrijdingsmiddelen:

Bastin, Aalbeek (Limburg,) www.bastin.nl, online bestellen en thuis laten bezorgen is mogelijk.

De kwekerij omvat bijna twee hectare glooiend terrein aan de rand van het centraal plateau in Zuid Limburg in een natuurrijke omgeving. De mensen van Bastin wonen en werken in de 300 jaar oude carréboerderij.

De Hessenhof, Biologische Kwekerij, Ede www.hessenhof.nl

De biologische vaste plantenkwekerij De Hessenhof, ligt op een prachtig plekje op de Veluwe tussen Ede en Lunteren. Maak van je bezoekje aan de kweker een dagje uit, je zult je niet vervelen.

De Heliant, wilde plantenkwekerij, Nijeberkoop, www.deheliant.nl

Zoals ze het zelf zeggen, werken deze kwekers samen met de natuur op hun prachtige kwekerij waar de ruimte is voor vogels, vlinders en wilde bijen. Met veel aandacht sturen zij hun planten en zaden naar u op. Bezoeken van de kwekerij is niet mogelijk.

NL Bloeit! Planten van hier, Malden, www.plantenvanhier.nl

Op biologische en vegetarische potgrond worden uitsluitend inheemse planten gekweekt. De potten zijn composteerbaar en het water komt van een bron op het terrein. De gekweekte planten worden voornamelijk gebruikt voor projecten, maar voor particulieren heeft deze kwekerij een aantal keren per jaar een open dag, of je kunt een afspraak maken voor een bezoek. Ook kun je terecht voor advies en realisatie van tuinen en borders met inheemse wilde planten en struiken.

Kent u andere kwekers die werken zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen? Geef het aan ons door.