Help je tuinplanten de vakantie door!

Heb je pas geleden stenen uit je tuin gehaald en mooie plantjes geplant? Dan wil je natuurlijk dat ze goed blijven groeien. Maar hoe moet dat nu, als je op vakantie gaat? Wij geven 7 tips om zonder zorgen op vakantie te gaan.

1. Vraag je buren of vrienden

Het is natuurlijk het gemakkelijkst als je buren of vrienden de tuin sproeien of planten water geven. Dan gebeurt het alleen maar als het nodig is, en verspil je geen water.

2. Houd vocht vast

Wanneer de zon flink schijnt, kan de grond snel uitdrogen. Wanneer je wat materiaal verzameld zoals takjes en bladeren en dit bovenop de grond legt, geeft dit bescherming tegen de zon en droogt de grond minder snel uit.

3. Kleine dijkjes

Door kleine dijkjes om je plant heen te zetten, loopt regenwater beter naar je plant in plaats van naar het pad of het terras. Hebben meer planten naast elkaar water nodig? Graaf dan een klein geultje die langs alle plantjes loopt. Het water bereikt dan alle plantjes.

4. Gebruik een druppelaar

Bij tuincentra of bouwmarkten zijn eenvoudige druppelaars te koop. Deze kun je ook voor potten gebruiken.  Vul een lege plastic fles met water, draai die op de druppelaar en duw de punt in de grond.  Het water loopt vanzelf naar je plant.

Laat je buren jouw planten water geven op vakantie

5. Doe het zelf!

Je kunt ook eenvoudig zelf een druppelsysteem maken voor planten die echt wat extra water nodig hebben. Pak een absorberende (katoenen) draad en hang een uiteinde in een flesje water. Plaats dit flesje op een verhoging naast het plantje. Plant het andere uiteinde van de draad bij het plantje in de potgrond. Het water loopt vanzelf via de draad naar het plantje.

6. Automatisch beregenen

Er zijn verschillende bewateringssystemen te krijgen. Van simpel tot geavanceerd. De meesten werken hetzelfde:

Plaats het bewateringssysteem op jouw buitenkraan en koppel deze aan de tuinslang, druppelaars of ander systeem wat je planten water kan geven. Op de tijden die jij instelt krijgen de planten water.

Er zijn ook systemen die meten hoe vochtig de grond is. Deze systemen zijn wel duurder, maar verspillen geen water.

7. Juiste planten

Koop planten die goed tegen droogte kunnen. Dan hoef je niets te doen. Denk aan de kogeldistel of gipskruid, of kruiden als rozemarijn, thijm, of lavendel.

Operatie Steenbreek is nu ook op vakantie. Wij zijn vanaf 20 augustus weer bereikbaar!