Het wachten is op de trap

De bouw van De Bastei gaat gestaag door. Op 12 november hebben de Vrienden van De Bastei al poolshoogte kunnen nemen, met architect Marc van Roosmalen als even enthousiaste als deskundige rondleider.

Architect van De Bastei Marc van Roosmalen geeft uitleg op de vriendendag

De vloeren van de kelder, de begane grond en de eerste verdieping zijn gelegd. Daarboven komt een betonnen vloer, die deels boven op het historische muurwerk van de bastei komt te rusten. Tijdens de Vriendendag kreeg architect Marc een ietwat bezorgde vraag hierover: is een bijna 500 jaar oude muur daar wel sterk genoeg voor? Het antwoord was ja: de dikte van de muur, het bouwmateriaal en de vorm maken de muur zelfs sterker dan nodig. Bovendien komt de vloer deels ook op de liftschacht te rusten.

Die betonnen vloer kan de aannemer pas storten als de trap die langs de oude muur naar boven leidt, geplaatst is. Deze trap wordt op maat gemaakt en hopelijk zeer binnenkort geleverd. De voorbereidingen voor het beton storten zijn al klaar. En zodra de vloer er ligt, kan de liftschacht verder omhoog worden gebouwd.

Deze week (week 47) staat het aandraaien van de groutankers op het programma. Dat zijn de grondankers die de nieuwe CSM-wand fixeren die achter het entreegebouw aangelegd is. Pas dan kunnen de archeologen op die plek aan het werk. Ze gaan vier weken lang de grond in. Er worden geen spectaculaire vondsten meer verwacht, maar je weet maar nooit…

In de muur die langs de zijkant van de Veerpoorttrappen loopt, zijn sleuven uitgehakt die vanaf het Valkhof te zien zijn. Daar zal te zijner tijd het dak van het entreegebouw aan verankerd worden. Eigenlijk zijn de bouwers nu hetzelfde aan het doen wat al honderden jaren gebeurt: voortbouwen op muren uit eerdere tijden, en die muren opnemen in nieuwe constructies, die een heel andere functie hebben dan waar de oude muren voor gebouwd waren.