Hoezo vakantie?

Nog een paar dagen, dan is ook in onze regio de zomervakantie voorbij. Bij De Bastei is echter de hele tijd doorgewerkt: in het Natuurmuseum, dat veel vakantiegangers op bezoek kreeg, en vooral ook op de bouwplaats. Een echte 'bouwvak' waarbij drie weken aan een stuk de bouw stilligt, bestaat niet meer. De bouwers nemen hun vakantie op wanneer dat het beste uitkomt.

Volg de bouw van De Bastei
Foto: Rik Jaspers

De nieuwe voorgevel aan de Waalkade is ongeveer voor de helft af. De metselaars gebruiken vormstenen met een afgeschuinde voorkant, waardoor de gevel 'als vanzelf' de hellinghoek krijgt die de oorspronkelijke bastei in de 16e eeuw ook had.

Aan de andere kant van het pand gebeurt ook van alles. De muur langs de Lange Baan is al opgemetseld en inmiddels zijn de timmerlui daar de eikenhouten raamkozijnen aan het plaatsen, die uitzicht geven op de Valkhofheuvel. En iets op de Lange Baan schuiven doen ze niet graag bij de firma Mertens, behalve dan de klinkers waarmee dat weggetje nu opnieuw bestraat wordt.

Binnenin gebeurt ook van alles. Het museumcafé krijgt plafonds, de binnenwanden worden afgewerkt, net als de houten vloeren.

En tot slot: zonder dak heb je geen museumgebouw. Dat dak zit er al op, maar is nog niet helemaal klaar. Binnenkort gaan ze verder met de betimmering aan de buitenkant en over vier of vijf weken moet dat klaar zijn.

Volg de bouw van De Bastei
Foto: Rik Jaspers
Volg de bouw van De Bastei
Foto: Rik Jaspers