Maak je eigen vlinderparadijs

Al decennialang vermindert het aantal vlinders in Nederland. Er zijn verschillende oorzaken maar helaas zijn tegenwoordig heel veel tuinen grotendeels versteend en krijgen bloeiende planten nog maar weinig ruimte. Daar kun jij wat aan doen! 

Zonder bloeiende planten en bloemen is er voor de vlinders geen eten te vinden. Vlinders komen voor in zeer verschillende gebieden: in natuurlijke landschappen maar ook in het stedelijk gebied leven verschillende soorten vlinders. Daarom kan iedereen zelf helpen om het leefgebied voor vlinders weer te vergroten: maak je eigen vlinderparadijs in de tuin.

Aan de vlinder gaan heel wat stadia vooraf. Van eitje naar rups, van rups naar pop, van pop naar vlinder. Van de gelegde eitjes wordt slechts 1 tot 5% uiteindelijk een vlinder. In Nederland leven meer dan 2400 soorten vlinders, maar dat zijn niet allemaal dagvlinders. Een groot deel daarvan zijn nachtvlinders of microvlinders (heel kleine vlindertjes). Er leven nu nog 53 soorten dagvlinders in ons land. Er zijn er al 17 verdwenen uit Nederland. Dat komt bijvoorbeeld doordat hun leefgebieden aangetast zijn.

Vlinders vliegen niet ver!
Veel geschikte plekjes voor vlinders zijn ver uit elkaar komen te liggen. En dat is een probleem: de meeste vlinders kunnen namelijk niet ver vliegen. Een grote weg of een kanaal kan al een te grote hindernis vormen en de barrières voor vlinders worden steeds groter. Wanneer een vlindersoort ergens verdwijnt is de kans groot dat hij daar nooit meer terugkomt.

Wat kun je zelf doen?
Help vlinders en breng meer kleur in de tuin, op het balkon of op het terras. Zet planten neer die lang bloeien en veel nectar geven. Vlinderplanten zijn er in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan herfstaster, klimop, lavendel of een vlinderstruik. Een goede vlindertuin bloeit in verschillende seizoenen en biedt nectar van de lente tot de herfst. De rupsen lusten vaak maar enkele soorten planten zoals bijvoorbeeld klimop waarbij je echt niet bang hoeft te zijn dat alles volledig kaal wordt gegeten.

Vliegen bij 20°C
Wist je trouwens dat vlinders pas kunnen vliegen als hun lichaamstemperatuur tenminste 20°C is? Op een zonnige warme dag is dat geen probleem: door met de vleugels wijd uitgespreid te gaan zitten, vangt de vlinder zoveel mogelijk zonnewarmte op. Zorg dus voor beschutte plekjes in de tuin met struiken, heggen en rommelhoekjes waar vlinders zich kunnen opwarmen. Je vergroot zo het leefgebied van vlinders en je lokt ook gelijk meer bijen, veel soorten vogels en andere insecten naar de tuin.

Gratis vlinderboekje met tips
De Vlinderstichting schreef samen met tv-tuinman Lodewijk Hoekstra het boekje 'Tuinieren voor vlinders'. Vol wetenswaardigheden over vlinders. Wat hebben ze nodig, welke soorten zie je in de tuin? En met praktische tips voor het inrichten van de tuin voor vlinders. Het boekje is kosteloos te verkrijgen via www.vlinderstichting.nl/vlinders/tuinieren-voor-vlinders/vlinderboekje.

Samen voor meer groen in de buurt!