Maasplein: Steenbreek in optima forma

Vrijdagavond 14 juni is het vernieuwde groene Maasplein feestelijk geopend door wethouder Bert Velthuis en ambassadeur van Operatie Steenbreek, Margot Ribberink. Een grote groep bewoners uit de buurt was er ook bij. Operatie Steenbreek was aanwezig en deelde 'Romeinse' plantjes uit, er waren Romeinse hapjes en drankjes gemaakt door Eet Verleden en IVN was aanwezig met informatie over de Tiny Forests die binnenkort in de buurt worden aangelegd. Een groen en gezellig feestje!

Nijmegen-West, ofwel Ulpia Noviomagus is de oudste en grootste Romeinse stad van Nederland. Er woonden in de tweede eeuw zo’n 5.000 à 7.000 mensen, Bataven en Romeinen. Op het Maasplein is deze geschiedenis nu op een unieke manier zichtbaar gemaakt, met groen dat de Romeinen naar Nijmegen brachten. De gemeente en een aantal bewoners hebben nagedacht over een groene invulling van het stenige plein. Met resultaat: het plein is nu een levende, groene getuige van de geschiedenis. Hiermee past het perfect bij de campagne Operatie Steenbreek van De Bastei: Stenen eruit, GROEN erin!

Op het Maasplein zelf was de omtrek van een luxe huis te zien uit de Romeinse tijd. Het steen en het asfalt is op het Maasplein vervangen door groen: een oppervlakte van 2100 m2 is getransformeerd in een groene oase. Omgerekend naar stoeptegels, praten we over maar liefst 23.000 tegels die zijn ingeruild voor groen. Een prachtige aanvulling op de campagne Operatie Steenbreek. De teller staat nu, voor dit jaar, al op ruim 73.000 tegels.

Ga vooral eens kijken!

Foto's: Dave van Brenk