Maasplein: van asfalt naar Romeins groen!
Nijmegen-West, ofwel Ulpia Noviomagus is de oudste en grootste Romeinse stad van Nederland. Er woonden in de tweede eeuw zo’n 5.000 à 7.000 mensen, Bataven en Romeinen. Op het Maasplein is deze geschiedenis nu op een unieke manier zichtbaar gemaakt, met groen dat de Romeinen naar Nijmegen brachten. De gemeente en een aantal bewoners hebben nagedacht over een groene invulling van het stenige plein. Met resultaat: het plein is nu een levende, groene getuige van de geschiedenis. Een perfecte invulling van onze campagne Operatie Steenbreek: Stenen eruit, GROEN erin!
Op vrijdagavond 14 juni om 19 uur openen wethouder Bert Velthuis en ambassadeur van Operatie Steenbreek, Margot Ribberink het vernieuwde Maasplein. Welkom!
Nijmegen-West ís geschiedenis
Net ten zuiden van de Waal liggen de resten van monumentale gebouwen zoals de openbare thermen. En rond de stad lagen uitgestrekte grafvelden. Wie in Nijmegen-West woont, lééft op geschiedenis. Naast de plek waar nu het Maasplein ligt, stonden 1900 jaar geleden twee Romeinse tempels. De omtrekken van de tempels zijn zichtbaar op de stoepen en straten door het gebruik van een andere kleur steen. Op het Maasplein zelf was de omtrek van een luxe huis te zien. Het steen en het asfalt is op het Maasplein vervangen door groen: een oppervlakte van 2100 m2 is getransformeerd in een groene oase. Omgerekend naar stoeptegels, praten we over maar liefst 23.000 tegels die zijn ingeruild voor groen. Een prachtig voorbeeld van een Operatie Steenbreek actie. De teller staat nu, voor dit jaar, al op ruim 73.000 tegels.
Romeinse planten
Op het groene Maasplein staan planten waarmee de Romeinen tweeduizend jaar geleden hun tuinen versierden zoals rozen, hazelaar en moerbei. Ook de kastanje is door de Romeinen naar Nederland gebracht. Het plein ademt dus de Romeinse historie, maar is ook een groene ontmoetingsplek en een plaats waar kinderen met elkaar kunnen spelen. Voor De Bastei, die de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen voert, is dit een uniek voorbeeld van hoe groen en historie elkaar kunnen versterken.
Stenen eruit, groen erin!
Met het Maasplein is er weer een stenen plein in Nijmegen groener gemaakt. Een groene stad is belangrijk om hitte tegen te gaan en regenwater beter weg te laten lopen. Ook is een groene omgeving beter voor het welzijn van mensen én prettig voor vogels en vlinders.
Feestelijke opening
Op vrijdagavond 14 juni openen Wethouder Bert Velthuis en Margot Ribberink, ambassadeur van Operatie Steenbreek, het plein. Bezoekers kunnen genieten van Romeinse hapjes en drankjes. Het campagneteam van Operatie Steenbreek deelt plantjes uit (op = op). De opening begint om 19.00 uur en duurt tot ongeveer 20.00 uur. Je bent van harte welkom.