Ontroerd, maar dankbaar: afscheid van het Natuurmuseum

Zondag 1 oktober 2017 gaat de geschiedenis in als de dag waarop het Natuurmuseum Nijmegen voor de allerlaatste keer was geopend voor publiek. Iedereen mocht gratis naar binnen en wie het bezoek goed timede, was getuige van een feestelijke afsluiting.

Een beetje ontroerd liep menigeen afscheid te nemen van het monumentale pand, waar bijna 40 jaar lang de meest uiteenlopende natuuronderwerpen voorbij zijn gekomen. Wie herinnert zich bijvoorbeeld niet de publiekstrekker 'Spannende Spinnen', met levende spinnen! Of anders de tentoonstelling 'Wouter Kabouter', voor de kleintjes? In een kleurrijke minitentoonstelling maakten de aanwezigen een trip down memory lane aan de hand van affiches en foto's uit het rijke museumverleden.

Gerard Mangnus blikt terug op 40 jaar Natuurmuseum Nijmegen (foto: Rob Alving)

Terugkijken en vooruitblikken

Het officiële afscheid begon met een woordje van Wim Hompe, voorzitter van het bestuur. Daarna keek directeur Gerard Mangnus uitgebreid terug op de start en het reilen en zeilen van het museum. Mooi dat er wat dat betreft ook vele oudgedienden en zelfs enkele oprichters van het Natuurmuseum Nijmegen aanwezig waren. Vervolgens beschreef Gerard de aanloop naar De Bastei, om zo vooruit te blikken naar een veelbelovende toekomst.

Om die toekomst vorm te geven, zijn niet alleen financiële middelen nodig, maar vooral ook maatschappelijk draagvlak. Een middel om beide te verwerven is crowdfunding. Robbert vertelde wat dat inhoudt en voor welk project we onze achterban om fondsen vragen. In De Bastei gaat een zogeheten Sandbox komen: een zandbak met een verschil. Het wordt een interactieve opstelling waarin met zand een rivierbedding wordt gesimuleerd. Leg met je handen dijken aan en doorbreek ze weer; overstromingen komen in beeld, en daarmee het effect van jouw ingreep.

Wethouder Bert Velthuis sluit de deur van het Natuurmuseum Nijmegen (foto: Rob Alving)

Wethouder Bert Velthuis bleek warme herinneringen aan het Natuurmuseum te hebben. Hij  vertelde het meerdere malen te hebben bezocht met zijn kinderen. Vervolgens deed hij letterlijk de deur op slot, toen alle gasten het pand al verlaten hadden. Waarna iedereen via de nooduitgang de voormalige synagoge weer in mocht om aan de borrel te gaan!

De lauweren kunnen wachten

De komende tijd is er echter geen sprake van dat de medewerkers van De Bastei op hun lauweren kunnen rusten. Er breekt een drukke tijd aan: inpakken, schoonmaken, verhuizen en inrichten. Ondertussen blijven we bezig met publieksactiviteiten: een pilot voor een museumles, deelname aan 024 Geschiedenis, rondleidingen in De Bastei voor verschillende partijen en een Natuurwerkdag. En als die drukke periode voorbij is, breekt de volgende alweer aan: proefdraaien in De Bastei, het openingsfestival voorbereiden en onze programmering op de rails zetten!

Foto's: Rob Alving