Operatie Steenbreek Nijmegen gaat nóg meer de wijken in!

Van een Groene Oase in Lent tot Workshops vanuit de Warmoes tot Tuinadvies. Leden uit het netwerk rond Operatie Steenbreek gaat aan de slag met projecten die de stad nog groener maken. De afgelopen maanden presenteerden een aantal bedrijven en organisaties super leuke ideeën. Daarvan werden 5 projecten uitgekozen door een jury. De  projecten zijn gepresenteerd op de netwerkavond van 28 maart jl.

Het netwerk  van Operatie Steenbreek ontving van de gemeente Nijmegen een bedrag van 50.000 euro. Met dit geld kunnen een aantal innovatieve, creatieve, groene projecten worden gerealiseerd zodat er in Nijmegen nog meer stenen  plaats maken voor groen.

Na de pitch op 28 maart, krijgen deze projecten in de loop van 2019 meer vorm.

Project 1: Groen(t)e tuin Tolhuis

Het project Groen(t)e tuin Tolhuis is een samenwerking met woningcorporatie Talis, de gemeente en bewoners. In 2018 zijn in deze wijk al 18 tuinen groener gemaakt. Dit jaar wordt, onder aanvoering van een bewoner, een stuk braakliggende en betegelde grond aangepakt om een buurtmoestuin vorm te geven én een pluktuin te realiseren.

Project 2: Workshops bij-vriendelijk tuinieren en tuinadvies

De Warmoes en Groei & Bloei bieden Workshops aan voor bewoners van Nijmegen-Noord. Inwoners krijgen informatie over tuinontwerp, regenwater afkoppelen en biodiversiteit, met aandacht voor inheemse planten en bomen. 

Karin Thonen van Thonen Tuinen geeft tuinadvies bij particulieren aan huis en kan helpen, indien gewenst, met het realiseren van het ontstenen en vergroenen van de tuin.

Project 3: Pijpenkappuh

Het project Pijpenkappuh laat op een ludieke manier de waarde van regenwater zien aan de bewoners van Nijmegen. De organisatie onderzoekt of het haalbaar is om een DOE dag te organiseren in Neerbosch-Oost samen met studenten van Helicon . Daarna volgen acties bij mensen thuis. Inspireren en ludieke acties staan centraal.

Project 4: Groene Oase van Nijmegen

Vanaf de voedselbossen in Doornik en Park Lingezegen, net buiten Lent , leggen bewoners van Lent een corridor van groen door de bestaande wijken van Lent aan. Deze  trekken  zij door naar de verschillende nieuwbouwwijken. Dit gaan zij doen door particuliere woningeigenaren, huurders, scholen en het bedrijfsleven te benaderen om bij hun eigen huis extra groen te realiseren volgens de criteria van Operatie Steenbreek.

Project 5: Tuinadvies

Tuinadviseur Sytske van der Kooi (buro StaLa), geeft 20 inwoners van Nijmegen tuinadvies. Zij weet als geen ander dat een groene tuin echt niet meer tijd hoeft te kosten dan een tuin vol met stenen. Je krijgt van haar praktisch advies op maat, inclusief een lijst met planten en bloemen die het goed doen in jouw tuin.

De foto bij dit artikel laat zien hoe dat eruit kan komen te zien.