Radboud ondersteunt Operatie Steenbreek

Op woensdag 8 mei vervangen de Radboud Universiteit en het Radboudumc, samen met Operatie Steenbreek, straatstenen voor groen. Met de actie ondersteunen de universiteit en het ziekenhuis Operatie Steenbreek in Nijmegen. De duizenden medewerkers en studenten worden op 8 mei uitgenodigd om ook zelf thuis aan de slag te gaan. Een groene omgeving is namelijk goed tegen de hitte, zorgt voor wateropname bij stevige hoosbuien en levert een gezonde omgeving op.

Al jaren zorgt de Radboudcampus ervoor dat het regenwater terugstroomt in de grond. Dit gebeurt via zogenaamde WADI’s (infiltratiebedden) en door ondergrondse kratten en speciale infiltratierioleringen. Nagenoeg alle gebouwen en parkeerplaatsen op de campus zijn aangesloten op dit systeem. Op deze wijze worden waterzuiveringsinstallaties minder belast en stroomt het opgevangen hemelwater sneller naar het grondwater. Met de actie Operatie Steenbreek, onderstreept de organisatie het groene karakter van de campus.

Winnen met een foto

Operatie Steenbreek wil in 2019 inwoners nog meer helpen bij het groener maken van de stad. De campagne, die gevoerd wordt vanuit De Bastei, wist vorig jaar het doel van 100.000 tegels ruimschoots te halen: maar liefst 190.000 tegels maakten plaats voor groen. Ook dit jaar is het doel om 100.000 stenen te verwijderen: Stenen eruit, groen erin!

De stenige ruimte voor het Linneaus gebouw wordt deels vervangen door groen.
De stenige ruimte voor het Linneaus gebouw wordt deels vervangen door groen

Woensdag 8 mei van de Groene Week worden bij het Linnaeus gebouw voor de Radboud Universiteit stenen vervangen voor planten. Bij Radboudumc krijgen een aantal voorbijgangers een plantje mee naar huis. Door een foto op social media te plaatsen met #operatiesteenbreek, maken zij kans op een leuke prijs. Medewerkers van Radboud Universiteit en Radboudumc maken kans op een tuinadvies. Studenten kunnen een hangmat winnen.

Het programma bij het Linneas ziet er als volgt uit:

  • 12:30 Opening door Wilma de Koning-Martens, vicevoorzitter College van Bestuur Radboud Universiteit (HG.00.303)
  • 12:40 Lezing Prof. dr. Henk Siepel, Hoogleraar dierecologie en een korte toelichting over Operatie Steenbreek
  • 13:10 Gezamenlijk lopen we naar het Linnaeus
  • 13:15 Eric Mimmel, manager Vastgoed & Infrastructuur en Programmamanager Duurzaamheid, Louis van de Berg, Hoofd Beheer en Grete Vissers, Wethouder Onderwijs, Welzijn en Zorg planten de eerste plant.

Het Radboud Green Office en het campagneteam van Operatie Steenbreek delen daarna planten uit aan medewerkers en studenten. Deze kunnen zij hun eigen tuinen plaatsen. Zo roepen zij iedereen op om ook met Operatie Steenbreek in de eigen tuin aan de slag te gaan.

De actie is onderdeel van de Groene Week op de campus.