Stop! Hier staat de Bastei-prullenbak!

Op vrijdag 30 juni vond langs de Waalkade de opening plaats van de Walk of Waste, een project dat aansluit bij Plastic Soup Nijmegen.

Plastic Soup Nijmegen is onderdeel van European Green Capital Nijmegen 2018 en is een initiatief van de Lions Club in samenwerking met een aantal partijen, waaronder De Bastei. De Walk of Waste is een route met 23 'bin art'-objecten langs de Waalkade. 23 kunstenaars, gesponsord door evenveel instanties en bedrijven, hebben ieder een prullenbak kunstzinnig vormgegeven. De Bastei is een van de sponsoren en heeft een prullenbak 'gekregen' die tegenover het nieuwe museumgebouw staat. De opening bestond uit een gezamenlijke wandeling langs en onthulling van deze kunstzinnige objecten.

De 'bin-art' prullenbak van De Bastei
De 'bin-art' prullenbak van De Bastei (foto: Rik Jaspers)

"Ho! Stop! Hier!", schrijft Merel Holleboom, 'onze' prullenbakkunstenaar. "Een prullenbak met 6 benen en 3 armen. De benen dragen de prullenbak, de armen geven wiebelend aanwijzingen. Deze prullenbak geeft ons gezamenlijk doel handen en voeten. De armen en benen wijzen ons op een geestige manier de weg naar een beter milieu."

Inderdaad, een beter milieu, een gezamenlijk doel. De Bastei vertelt het verhaal van de rivier, de stad en de natuur en als het daar overal vol ligt met afval, is dat een somber verhaal. De Walk of Waste-kunstenaars hebben aan dit sombere perspectief een vrolijke draai gegeven, die de voorbijganger stimuleert om ook eens een stuk zwerfafval op te pakken en dit netjes weg te gooien. Samen maken we een schoon Nijmegen en een schone Waal.

Ergens in de hogere sferen vonden ze het een goed idee. Tijdens het openingsevenement is er geen druppel regen gevallen, terwijl we het de rest van de dag niet droog hebben kunnen houden...

Opening Walk of Waste
Opening Walk of Waste (foto: Rik Jaspers)