Terugblik Groene Vrijdag: de stad is weer een stukje groener!

Vrijdag 14 december was het Groene Vrijdag, dé dag waarop bedrijven, ambtenaren, vrijwilligers, organisaties met elkaar aan de slag gingen om de stad groener en schoner te maken. Operatie Steenbreek deed ook mee met een aantal activiteiten.

Van fruitboompjes tot ontstenen tot tuinontwerp

Bij basisschool De Oversteek zijn 140 biologisch geteelde fruitboompjes uitgedeeld aan de kinderen van groep 6,7 en 8. Dit waren de laatste van de ruim 1200 fruitboomjes die de afgelopen weken zijn uitgedeeld. Deze actie is voortgekomen uit de samenwerking tussen De Bastei en Stichting Zevenheuvelenloop.

Op de kop Marialaan – Voorstadslaan zijn ruim 6500 tegels verwijderd om plaats te maken voor groen. De bewoners kijken in het voorjaar tegen bloeiende bomen, struiken en planten aan! Vlakbij werd in de Zwaluwstraat een stuk openbare ruimte van fraai groen voorzien; mannen van Dar, ambtenaren en bewoners staken hier de handen uit de mouwen met een fraai resultaat. Drie bewoners hebben die dag de stenen uit hun tuin verwijderd en de stenen werden gelijk mee genomen om af te voeren. Wij deelden biologische bloembollen uit aan de bewoners zodat de het nieuwe stukje tuin gelijk van bollen konden voorzien. Zo is de stad weer een stukje groener gemaakt!

In de middag organiseerden we twee workshops tuinontwerp: Karin Thonen van Thonen Tuinen ging in op het ontwerpen van siertuinen. Karla Mulder van Eetbaar Nijmegen ging in op het aanleggen van een eetbare tuin. Bij beide workshops waren 20 deelnemers aanwezig die ‘gevoed’ en geïnspireerd De Bastei verlieten. Zo kunnen zij volgend jaar goed aan de slag bij het (verder) vergroenen van hun tuin!

Al met al was het een geslaagde en dynamische Groene Vrijdag!

Foto: Mohanad Ataya