Tuintip: laat het herfstblad liggen!

Wil je tijd besparen én iets doen voor je tuinplanten, veel kleine diertjes en vogels? Laat afgevallen blad dan lekker tussen de planten in je tuin liggen! Een beetje een rommeltje in de tuin met bladeren, plantenresten en uitgebloeide bloemen zorgt in het najaar en in de winter voor een fijne leefomgeving voor heel veel soorten dieren.

Foto: Sjon.nl

Afgevallen bladeren op het gras en op wintergroene planten kun je het beste weghalen anders komen er gele of kale plekken in. Ook op de stoep kun je beter het blad wegvegen anders kan het mogelijk glad worden. Maar de rest van het blad laat je bij voorkeur liggen tussen de planten in de tuin. “Het lijkt soms net alsof we in Nederland te netjes zijn geworden. De tuinen worden volledig winterklaar gemaakt en alles wordt gesnoeid en opgeruimd. Terwijl het vallend blad nu juist een belangrijke bron van voeding is voor de planten in de tuin net als in het bos”, vertelde Lodewijk Hoekstra (tv-tuinman) tijdens de talkshow van het Vergeten Tuinseizoen. Het blad beschermt de planten tegen de vorst en de grond tegen uitdroging.

Een hele wereld onder de blaadjes
Verder kunnen veel nuttige diertjes zoals wormen, spinnen en insecten beschut leven en eten de blaadjes op. Op een natuurlijke manier en helemaal gratis manier wordt gezorgd voor bemesting en verbetering van de structuur van de grond. Daardoor groeien de planten beter en bloeien ze mooier. Bladeren laten liggen is dus goed voor de tuinplanten, veel kleine diertjes maar ook voor vogels! Het leven van bijvoorbeeld winterkoninkjes, roodborstjes en heggenmussen hangt weer af van die beestjes onder de blaadjes. Met een volle maag de winternacht in gaan is echt van levensbelang voor deze kleine vogels. Als het hard vriest verbranden ze namelijk tot wel 10% van hun lichaamsgewicht om warm te blijven.

Een beetje een rommeltje in de tuin met bladeren, plantenresten en uitgebloeide bloemen zorgt dus in het najaar en in de winter voor een fijne leefomgeving voor heel veel soorten dieren.

Samen voor meer GROEN in de buurt!