Vaarwel voorgevel, hallo gierzwaluwen!

Het is koningsdag geweest, we hebben de doden herdacht en onze vrijheid gevierd, én de gierzwaluwen zijn terug in het land. De grijze voorgevel die jarenlang de historische Stratemakerstoren verhulde, is weg.

Maar niet alleen de voorgevel van de Stratemakerstoren is weg. Ook de toiletten, de lift en de vloer van de voormalige keuken zijn afgebroken. Op de plaats van de keuken kijk je nu de diepte in, naar de buitenwand van de westelijke kazemat en het 'straatje' dat er voorlangs loopt. Hier komt een amfitheater: een ruimte voor lezingen en presentaties. En ook hier lijkt weer mysterieus middeleeuws muurwerk te zijn gevonden…

Centraal in het nieuwe gebouw verrijst een wenteltrap, die samen met de aanpalende liftkoker de verdiepingen met elkaar verbindt.  Op de bovenste verdieping, waar de horeca komt, zijn ze het dak aan het dekken. En dat dak wordt uiteraard goed geïsoleerd.

Over daken gesproken: het entreegebouw heeft er nu een van beton. Te zijner tijd zal daar vegetatie op komen. Er was enige zorg daarover; misschien moest onze conciërge in het vervolg elke week met de grasmaaier het dak op? Maar gelukkig: het groenbeheer is niet ons pakkie-an: dat wordt onderdeel van het onderhoud van het Valkhofpark.

Voor het binnenklimaat is een BaOpt-systeem gekozen. Dat is een software gestuurd ventilatiesysteem dat veel energie bespaart. Diffuus ventileren, u weet wel, met lichte overdruk. Het schijnt heel goed te zijn voor werknemers: die krijgen er meer energie en werkplezier van.

Nog even een aansporing: kom toch gauw eens kijken naar de voorkant van de Stratemakerstoren! Dit is uniek. Muurwerk van bijna 500 jaar oud, baksteen en Limburgse mergel, is nu zichtbaar. Je ziet waar ooit, na het wegbikken van de buitenste schil, vloeren, tussenmuren, nissen en rookkanalen zijn aangebracht voor de huizen die er gebouwd werden. Een stuk geschiedenis dat in 1987 ook even te zien was, en binnenkort weer achter een bakstenen gevel verdwijnt – hopelijk voor heel erg lang.

Een naakte bastei, buitenschil Stratemakerstoren is weg.
Foto: Rik Jaspers