Zilveren Waalbrugspeld voor Gerard Mangnus

Woensdag 30 september ontving Gerard Mangnus (66) tijdens zijn afscheid als directeur van De Bastei uit handen van burgemeester Bruls de Zilveren Waalbrugspeld. Hij kreeg deze onderscheiding voor zijn inzet om Nijmeegse burgers bewuster te maken van het belang van natuur en milieu en het vormgeven en uitbreiden van het Natuurmuseum Nijmegen en De Bastei.

Zijn vrouw Lies speldt Gerard Mangnus de Zilveren Waalbrugspeld op (foto: Rob Alving)

Mangnus startte na het voltooien van zijn biologiestudie in 1980 bij de sectie Energie en Milieu van de Wetenschapswinkel Nijmegen. Een jaar later werd hij directeur van het Natuurmuseum Nijmegen. In zijn directietijd bouwde hij dit museum uit tot een breed gewaardeerde culturele instelling. Hij startte veel initiatieven, zowel binnen als buiten het Natuurmuseum, zoals de - toen nog niet bestaande - ganzenexcursies in de wintermaanden. Maar hij stak ook zelf de handen uit de mouwen. Hij bouwde zelf tentoonstellingen voor het museum, die ook verhuurd werden aan andere Nederlandse musea. Na de opheffing van het Milieu Educatie Centrum haalde Mangnus de educatiefunctie naar De Bastei, zodat deze behouden bleef.

Directeur Mangnus is iemand die altijd en overal kansen ziet. De wereld bestaat niet alleen uit 'zijn' museum. Hij is altijd gericht op samenwerking met potentiële partners. De samenwerking met Staatsbosbeheer, het IVN en de Driestroom zijn aan hem te danken. In de provincie Gelderland was Mangnus vaak de aanjager voor samenwerking met natuurorganisaties en kleinere bezoekerscentra om nieuwe initiatieven van de grond te krijgen, zoals het project Dwaalpunten.

Maar ook in Euregio-verband zocht hij de samenwerking op. In 2019 zorgde Mangnus ervoor dat De Bastei opengesteld werd voor de stadscross van de Zevenheuvelenloop.

Gerard Mangnus (foto: Rob Alving)

De kennis van Mangnus bleef niet beperkt tot natuur en milieu. In de loop der jaren volgde hij extra opleidingen zoals communicatie, Nederlands recht, bestuursrecht, financieel management, e-marketing en zelfs het horecavak. Dit werd de laatste jaren aangevuld met kennis over cultuurhistorie. Deze kennis was heel nuttig bij de totstandkoming van De Bastei, niet alleen binnen de stuurgroep, maar ook in de diverse werkgroepen en de bouwcommissie.

Mangnus staat bekend als een accuraat, betrouwbaar en consistent persoon. Een stille kracht die niet op de voorgrond treedt, maar wel helder voor ogen heeft waar hij naar toe wil en wat belangrijk is. Een terechte drager van de Zilveren Waalbrugspeld.

Foto's: Rob Alving