Zomerse tuintips van de Operatie Steenbreek tuinadviseur!

De zomer is natuurlijk heerlijk om in je tuin door te brengen en nog wat plantjes te planten. Of wellicht gebruik je de zomervakantie wel om je tuin grondig aan te pakken: Stenen eruit en GROEN erin! Vanuit de campagne Operatie Steenbreek pleiten we  voor minimaal 60% groen en maximaal 40% steen. Want in een groene tuin kan het regenwater gemakkelijk weglopen en werkt jouw tuin als een gratis airco bij tropische dagen. En natuurlijk trekt een groene tuin vogels en vlinders en daar wordt iedereen blij van.

Onze Operatie Steenbreek tuinadviseur Sytske van der Kooi helpt je met een aantal tuintips. Speciaal voor als je weinig tijd hebt of geen groene vingers hebt. Want íedereen kan een mooie groene tuin maken. Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn.

1. Zorg voor een goede basis

Voor een prettige tuin is de juiste indeling belangrijk. Heb je genoeg ruimte voor je gazon, beplanting en het terras? Ligt het terras op de fijnste plek in je tuin? Als dat niet zo is, zorg dan dat je de basisindeling aanpast, zodat je weer met plezier in je tuin kan zijn.

2. Zet de planten op de juiste plaats

Houd rekening met de wensen van de plant. Voordat je je planten koopt, is het belangrijk eerst de plek te bekijken waar je ze neer wilt zetten. Is er veel zon of juist schaduw, is de grond droog of juist vochtig? Mogen de planten hoog worden of moeten ze juist laag blijven? Als je dit op een rij hebt, kun je je planten uitzoeken. Hoe fijner de planten zich voelen, hoe minder werk je hebt!

Plant meerdere plantjes van dezelfde soort bij elkaar in groepjes van 3, 5 of meer, zodat het een mooie dichte groep vormt. Beperk het aantal verschillende soorten. Zoek liever een paar soorten uit die het goed doen in je tuin, en laat deze soort op andere plekken in je tuin terug komen. Kies soorten die het goed doen in ons klimaat.

3. Bedek de bodem

Veel mensen houden niet van onkruid. Het is dan belangrijk dat je zorgt dat het onkruid niet op kan komen. Dat kan door bodembedekkers te planten.  Dit zijn vaste planten die over de grond kruipen, waardoor onkruid weinig kans krijgt. Voorbeelden zijn de Waldsteinia ternata (goudaardbei), Vinca minor (maagdenpalm) en de Geranium macrorrhizum (tuingeranium).

Ook door boomschors aan te brengen, geef je onkruid weinig kans. Tenminste, als je het onkruid al hebt weggehaald. Dan blijft je tuin voor lange tijd onkruidvrij. Gebruik je boomschors, dan moet je dat  eens in de 3 á 4 jaar aanvullen. Een ander voordeel van zowel boomschors als bodembedekkers, is dat de bodem in de zomer langer vochtig blijft.

4. Ga op ontdekkingstocht in je eigen tuin

Vind je de indeling van jouw tuin fijn? Staan de planten op de goede plaats? En is de bodem bedekt? Ga dan lekker genieten! Loop regelmatig door de tuin en kijk hoe de planten zich ontwikkelen. Iedere week ziet de tuin er anders uit en ontdek je weer iets nieuws wat bloeit of is gegroeid. Ondertussen trek je het opgekomen onkruid tussen je planten vandaan. Door dit regelmatig te doen blijft het onderhoud van je tuin te overzien.

5. Wilde tuin

Je kunt er ook juist voor kiezen om de natuur zijn gang te laten gaan en het onkruid te laten staan. Bij een wilde bloementuin hoort onkruid er gewoon bij! Een bloemenweide kun je zaaien en maai je één á twee keer per jaar. Dat scheelt veel tijd in onderhoud. Vlinders en andere insecten maken dankbaar gebruik van wilde bloemen.

6. Eet het op!

Veel soorten onkruid kun je opeten. Madeliefjes en paardenbloemen kun je in een salade verwerken. Van zevenblad en brandnetel kun je soep maken. Je bekijkt onkruid zo ineens met hele andere ogen. Ook zijn er verschillende eetbare vaste planten zoals Oregano, Salie en Tijm die je tussen je sierplanten kunt planten. Daarvoor hoef je niet per sé een apart kruidenhoekje te maken.

7. Koop de juiste planten

Dit is al de tweede zomer op rij dat het te droog is. Koop daarom (ook) planten die goed tegen de droogte kunnen. Dan hoef je nauwelijks iets te doen. Denk aan de Kogeldistel, Gipskruid, Lavendel of kruiden als Rozemarijn, Thijm.

Met deze eenvoudige tips is een levendige, mooie tuin voor iedereen haalbaar. Veel plezier en vooral genieten!

Over onze Operatie Steenbreek tuinadviseur:

Sytske heeft een eigen bedrijf, ontwerpburo StaLa, voor ontwerpen van buitenruimtes. Zij vindt het belangrijk om de stad zo groen mogelijk te maken. Daarom zet zij zich in  voor de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen. Dit jaar geeft zij bij 20 huishoudens gratis tuinadvies.