80.000 elften uitgezet in de Waal

Op 1 juni zijn in aanwezigheid van burgemeester Hubert Bruls 80.000 larven van de elft uitgezet in de Waal bij Nijmegen. De elft is een trekvis die zeer zeldzaam is geworden in de grote rivieren. In het Duitse deel van de Rijn worden al jaarlijks zo’n 1 - 1,5 miljoen elftlarven uitgezet. Nu gebeurt dat voor het eerst in Nederland, vlakbij De Bastei.

De elft wordt geboren in zoet water. Vanuit beken en rivieren trekt de vis naar zee om daar volwassen te worden. Aan het einde van zijn leven zwemt de elft weer de rivier op om in zoet water te paaien. Trekvissen komen tijdens hun tocht heel wat hindernissen tegen, zoals dammen en stuwen. In het Interreg-project Groen Blauwe Rijn Alliantie heeft De Bastei samen met Nederlandse en Duitse organisaties de handen ineen geslagen om het grensoverschrijdende leefgebied van trekvissen in de Gelderse Poort en het Duitse Rijngebied te verbeteren.

Dankzij milieumaatregelen is de waterkwaliteit de laatste jaren enorm vooruitgegaan. Met de visstand in de grote rivieren gaat het steeds beter. Maar het aantal trekvissen zoals elft, zalm en steur blijft nog achter. Eerder werden in Nederland al zalmen en steuren uitgezet. Met het loslaten van de elften in de buurt van een populair paaigebied waar ze hun eitjes afzetten, verwachten Duitse en Nederlandse natuur-, water- en sportvisserijorganisaties dat het aantal trekvissen in de Waal en de Rijn weer toeneemt.