Bewoners Wilgenhof Gendt: ‘Groen is veel gezelliger’

Bewoners van de Wilgenhof in Gendt gingen dit weekend aan de slag met het vergroenen van hun straat. De voorbereidingen – Stenen eruit – waren al in december getroffen.

De plantactie – GROEN erin! – vond afgelopen zaterdag plaats. Wijkplatform Molenwijk-Dries vergroende eerder al de Berkhof en hoopt dat meer straten in de wijk volgen. Janke Rozemuller van de campagne Operatie Steenbreek Lingewaard was in Gendt en doet verslag.

Daar komen ze!

Het is 10 uur in de ochtend. De zon schijnt, de koffie staat klaar en de bewoners hebben zich verzameld op het stenige pleintje aan het begin van de Wilgenhof. Dan komt er een kleine vrachtwagen aangereden. “Ah kijk, daar komen de plantjes!”, klinkt het enthousiast. Even later laadt Vincent Vermeulen van het lokale tuincentrum De Pas rekken vol met plantjes uit die de bewoners zelf bij de vergrote boomspiegels en in de geveltuintjes in hun straat gaan planten. Bij één boomspiegel en één geveltuintje zet de hovenier een aantal plantjes als voorbeeld neer. De bewoners doen zelf de rest.

Samen aan de slag

Het campagneteam van Operatie Steenbreek is bij de plantactie aanwezig om de bewoners te vertellen over nut, noodzaak en plezier van een groene leefomgeving: het regenwater zakt makkelijker weg in de grond, groen zorgt voor koelte bij warme dagen én is goed voor vogels en vlinders. Daarom krijgen de deelnemers ook meteen een plantje mee om in hun eigen tuin te zetten. Bewoonster Francoise van de Kamp is er blij mee. “Ik vind het een superactie. Groen oogt veel gezelliger.” Haar buurvrouw Sanne Spoeltman is ook positief over de actie. “Leuk, een beetje groen!” Bewoonster Femke van der Glas vindt het vooral heel gezellig om samen aan de slag te gaan.

Goed voor de buurt

Iets verderop, in het stukje straat achter het pleintje, wonen Wilbert en Mariës Lammers. Zij herinnert zich dat haar ouders vroeger ook al een soort geveltuintje in Gendt hadden. “Daar stonden alleen geen plantjes in maar struiken.” Ze vertelt dat ze toch een beetje twijfelde over de plantactie, werden de geveltuintjes straks niet te wild? Ze besloot toch mee te doen. “Ik denk dat het goed is voor de buurt om dit samen te doen. Het planten én het bijhouden.” Haar man vult aan: “Daarom hoop ik dat een volgende keer iedereen meedoet!”

Wijkplatform

De Steenbreek-actie in de Wilgenstraat is een initiatief van Wijkplatform Molenwijk-Dries. Verschillende leden, onder wie gebiedscoördinator Dianne Bosma van de gemeente Lingewaard, zijn aanwezig. Barry de Vries van het platform vertelt dat er een jaar eerder eenzelfde plantactie was in zijn eigen straat, de Berkhof. Tijdens een kleine rondleiding laat hij zien wat het effect is na één jaar: prachtig paarse bloemen staan te baden in het zonlicht en er is zelfs een fruitgeveltuintje. Iets verderop ligt een vergelijkbare straat waar nog niks is gebeurd, hier liggen alle stenen er nog in en is weinig groen te bespeuren. “Wij hopen dat andere straten het groene voorbeeld van de Berkhof en de Wilgenhof volgen. Vanuit het Wijkplatform Molenwijk-Dries zijn daar mogelijkheden voor.”