Groene vlag voor de Prins Mauritsschool

Burgemeester Bruls heeft op donderdag 12 november bij de Prins Mauritsschool de Groene Vlag onthult. De school heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot Eco-School en de Groene vlag is daarvoor de hoogste onderscheiding. Eco-school is dé internationale certificering voor duurzame scholen, waarmee een school aangeeft duurzame thematieken zoals water, energieverbruik of omgevingsbewustzijn structureel in te passen in het doen en denken van de school. De beoogde doelen sluiten aan bij de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Leerlingen in het Eco-team hebben zich, samen met docenten, de afgelopen jaren hard ingezet voor duurzaamheid op Bredeschool Prins Maurits. En dit lieten ze ook horen in een gesprek met de burgemeester. Op de school wordt afval gescheiden, ligt het dak vol met zonnepanelen en besteden ze in de lessen veel aandacht aan natuur en burgerschap. Inmiddels is duurzaamheid niet meer weg te denken op de Prins Mauritsschool. Bij binnenkomst loop je tegen een Eco-hoek aan met bijbehorende ruilkast, waar leerlingen spellen, boeken en speelgoed kunnen ruilen. Een grote geknutselde boom siert de hal, waarbij leerlingen hun duurzame wens voor de toekomst op de bladeren hebben geschreven. De school gaat starten met moestuinieren en krijgt een nog groener schoolplein. In 2018 mocht het Eco-team hun activiteiten toelichten aan Z.M. Koning Willem-Alexander, bij een bezoek aan de Bastei in het kader van Green Capital. En ditmaal was het de burgemeester die hun mocht feliciteren met het behalen van de Groene Vlag. 

Foto: David van Haren

Eco-Schools is ’s werelds grootste keurmerk voor duurzaamheid op school. In 68 landen doen 51.000 scholen en 19 miljoen leerlingen er aan mee. In heel Nederland zijn er 64 scholen die de Groene vlag mogen laten wapperen. Bredeschool Prins Maurits is de tweede basisschool in Nijmegen, nadat De Sterredans in 2019 ook al de vlag mochten hijsen. Daarnaast zijn er nog 8 onderwijsinstellingen in Nijmegen bezig om dit keurmerk te halen. Gemeente Nijmegen stimuleert deze ambitie van Nijmeegse scholen om structureel te verduurzamen door de NME consulenten van De Bastei als adviseur voor de deelnemende scholen beschikbaar te stellen.

Uiteraard houdt de aandacht voor duurzaamheid na het behalen van de vlag niet op. De school neemt duurzaamheid structureel in het curriculum op en gaat met nieuwe thema’s aan de slag. De Bastei blijft de school daarbij ondersteunen. Andere onderwijsinstellingen uit Nijmegen die interesse hebben in deze Eco-schools certificering, kunnen contact opnemen met De Bastei.