Groene voornemens voor 2022

We kijken alvast vooruit naar het nieuwe jaar. Misschien denk je al na over goede voornemens voor 2022. Maar heb je ook GROENE voornemens? Het campagneteam van Operatie Steenbreek Lingewaard geeft je graag een paar tips.

Eind 2020 ging de campagne Operatie Steenbreek van start in Lingewaard. Met het motto ‘Stenen eruit, GROEN erin!’ moedigt het campagneteam iedereen aan om de tuin groener te maken. Veel inwoners die de tuin wilden vergroenen, hebben al gebruik gemaakt van het gratis tuinadvies of de gratis tegelophaalservice. Laat je inspireren en doe ook mee!

 

Zo kan je groene tuin eruit zien (foto Lidwinastraat Lingewaard)

Vergeten plantseizoen

Misschien heb je er nog niet  aan gedacht, maar je kunt nu al een begin maken met het vergroenen van je tuin. Tegels uit je tuin halen, kan sowieso nog dit jaar. En zolang het niet vriest, kun je er ook al groen voor in de plaats zetten. Planten met kluit of met schoongespoelde wortels, zijn juist geschikt om in de tweede helft van het najaar te planten. Door nu aan te planten, neem je een voorsprong op de lente. Hierdoor kun je al vroeg in het voorjaar genieten van een groene en bloeiende tuin.

 

Bijvriendelijke bloembollen

Bloembollen zijn een belangrijke voedselbron voor bijen in het vroege voorjaar. Help ze straks door nu bollen in de grond te stoppen. De maand december is nog bollenplanttijd. Kies dan wel voor (biologische) bijvriendelijke bollen, bijvoorbeeld bij Bijenstichting.nl. De opbrengst van de verkoop gaat naar educatieve activiteiten. De bij blij en jij blij!

 

foto: Sjon.nl

Regenpijp afkoppelen

Koppel je regenpijp af van het riool. Regenwater dat op een dak valt verdwijnt vaak via de regenpijp in het riool. Dat is zonde! Door je regenpijp los te maken van het riool kan regenwater in je tuin stromen en daar wegzakken in de grond. We voorkomen hiermee dat bij hevige buien het riool overstroomt. En het helpt tegen verdroging van de grond. 

Wil je in 2022 ook gebruikmaken van het gratis aanbod van Operatie Steenbreek Lingewaard (tuinadvies of tegelsophaalservice)? Kijk op Operatie Steenbreek Lingewaard voor de voorwaarden, de voordelen van groen, hulp en tuintips.