Informatiebijeenkomst over maatregelen wateroverlast

Bewoners van Breedeweg kregen maandag uitleg over de maatregelen die er komen tegen de wateroverlast en verdroging in hun dorp. Operatie Steenbreek vertelde ze welke maatregelen ze zelf kunnen nemen.

Op maandagavond 27 september kwamen ruim vijftig inwoners van Breedeweg naar Verenigingsgebouw De Sleutel voor een informatiebijeenkomst van de gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland. Daar kregen zij uitleg over de werkzaamheden die binnenkort in hun deel van het dorp van start gaan om de wateroverlast tegen te gaan. Later volgen nog bijeenkomsten voor bewoners uit andere delen van Breedeweg.

Stroombanen

Uitleg bij de maatregelen tegen wateroverlast en verdroging

Breedeweg telt zeven stroombanen, dat zijn natuurlijke dalen in het heuvellandschap. Deze staan normaal gesproken droog, maar bij hevige neerslag stromen regenwater en modder vanaf de hellingen via deze dalen naar beneden. Dit kan wateroverlast veroorzaken. Breedeweg heeft daar meerder malen mee te maken gehad.

Maatregelen

Tijdens de informatieavond stonden de maatregelen tegen wateroverlast bij stroombaan 1 centraal. Stroombaan 1 loopt langs Klein Amerika, Knapheideweg/pad, Hemeltje, Wilgstraat en Kruksebaan. Deze stappen moeten het regenwater zoveel mogelijk vertragen, opvangen en tegenhouden in het hoger gelegen buitengebied. In deze animatie zijn de belangrijkste maatregelen te zien. De werkzaamheden gaan in het najaar van start en duren naar verwachting zes maanden.

Operatie Steenbreek

Na afloop van de informatieavond kregen bewoners een plantje van Operatie Steenbreek
Bewoners kregen na afloop een plantje van Operatie Steenbreek

Naast deze maatregelen werden bewoners ook gewezen op Operatie Steenbreek Breedeweg. Door de tegels in hun tuin te vervangen door groen, kunnen zij zelf ook bijdragen aan het verminderen van de wateroverlast en verdroging in hun dorp. Ter inspiratie kregen zij een plantje en een folder met het bewonersaanbod van Operatie Steenbreek Breedeweg mee naar huis. Stenen eruit, GROEN erin!