Klimaatburgemeester begint en eindigt Nationale Klimaatweek in De Bastei

Nijmegen kent sinds kort drie Klimaatburgemeesters. Een van hen, socioloog Floor Basten, gaat tijdens de Nationale Klimaatweek onderzoeken hoe haar stadsgenoten met klimaatverandering omgaan. Ze draagt daarbij een bijzondere ambtsketen, gemaakt van oud koper en uit elektronica-afval teruggewonnen edelmetalen. Deze circulaire keten ligt normaal gesproken in de Green Capital-vitrine in De Bastei en zal daar op Groene Vrijdag ook weer terugkeren.

Klimaatburgmeesters zetten zich in voor een beter klimaat door hun eigen levensstijl aan te passen. In Nijmegen zijn dat Frits Ogg, Volkert Vintges en Floor Basten. Zij vervullen dit ambt tot eind 2021 en promoten zo de Nationale Klimaatweek. “Ik heb me hiervoor aangemeld omdat ik het belangrijk vind dat iedereen wat doet en ook het gevoel heeft dat dit ertoe doet”, vertelt Floor Basten. De Nationale Klimaatweek begint op donderdag 28 oktober en eindigt op vrijdag 5 november, tijdens Groene Vrijdag.

Keten van afval

Klimaatburgemeester Floor Basten en directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei met de circulaire ambtsketen
Klimaatburgemeester Floor Basten en directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei met de circulaire ambtsketen

Floor stelt allerlei Nijmegenaren de vraag: wat doe je en waarom is dat zo belangrijk voor je? “Zo hoop ik naast goede voorbeelden ook te vinden wat ons bindt en of we samen stappen verder kunnen zetten.” Tijdens haar zoektocht mag ze de circulaire ambtsketen van de gemeente Nijmegen dragen. Deze keten is gemaakt van oud koper en uit elektronica-afval teruggewonnen edelmetalen en werd in 2018, het jaar waarin Nijmegen duurzame hoofdstad van Europa was, overhandigd aan burgemeester Bruls. Na afloop van dat jaar kreeg de keten een plekje in de Green Capital-vitrine in museum De Bastei.

De Bastei en het klimaat

Floor kreeg de bijzondere keten aan het begin van de Nationale Klimaatweek overhandigd door directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei. Hij ondersteunt haar zoektocht naar Nijmeegse klimaatinitiatieven van harte. “Het klimaat is vandaag de dag alom aanwezig. De Bastei maakt zich sterk voor een groen Nijmegen door actief bewoners te betrekken. Bijvoorbeeld door met Operatie Steenbreek stenige tuinen te veranderen in groene oases, regenpijpen van het riool af te halen en van zwarte daken groene daken te maken. De Bastei is het middelpunt voor de natuur- en milieueducatie in Nijmegen. Daarmee koppelen we scholen aan groene initiatieven. We zijn heel blij dat boswachter Tim ons hierin van harte steunt!”

Groene Vrijdag

Logo Groene Vrijdag

Aan het eind van de Nationale Klimaatweek, op 5 november, zal Floor de circulaire ambtsketen weer overdragen aan De Bastei. Dat doet zij op Groene Vrijdag, een toepasselijke dag om te vertellen wat haar zoektocht heeft opgeleverd. Die dag staat bol van de duurzame activiteiten: er is een vintage kledingbeurs, je kunt de gerechten voor de Groene Vrijdagsoep bij elkaar fietsen of deelnemen aan een urban jungle excursie. Kijk op de website van Groene Vrijdag voor het volledige programma en hoe je je aan kunt melden.