Klimaatburgemeester breekt eerste steen

Meestal legt een burgemeester de eerste steen, maar een klimaatburgemeester... die breekt natuurlijk de eerste steen! Floor Basten deed dat met een bewoner die op Groene Vrijdag samen met zijn buren een echte Steenbreek-actie uitvoert.

Klimaatburgemeester Floor Basten verkent tijdens de Nationale Klimaatweek het klimaatprobleem in Nijmegen. Ze doet dat samen met allerlei mensen en organisaties uit haar stad. Een van de terreinen die ze in haar programma opnam, is de campagne van Operatie Steenbreek.

Verkenning op de fiets

Stenig plein
Het Ei in Lent, een stenig plein

Vandaag had Floor een Steenbreek-middag ingepland. Nadat ze was begonnen in haar eigen tuin, waarvoor ze eerder tuinadvies had gekregen van een van onze Steenbreek-tuinadviseurs, fietste ze langs pleinen die mede dankzij Operatie Steenbreek waren vergroend. Of nog op de schop gaan, zoals het Ei in Lent. Dit plein heet officieel de Harmoniehof en ligt bij de John Lennonstraat.

Twee vrachtwagens

Voorbereidingen voor de werkzaamheden bij het Ei in Lent.

Op Groene Vrijdag gaan er maar liefst twee vrachtwagens stenen uit en komende weken komt er groen voor terug. De aannemer begint 's ochtends vroeg en 's middags gaan de bewoners zelf ook aan de slag. Een mooie Steenbreek-actie!

Individueel en collectief

Floor is enthousiast over Operatie Steenbreek. "'Stenen eruit, GROEN erin!' is zo'n typische actie die individueel en collectief kan. Steenbreek helpt bij tuinen en pleinen. Ik heb veel gehad aan het advies van Ine en ben samen met Broes aan de slag gegaan in mijn achtertuin. Bij mij in de buurt zijn ook al het Daniëlsplein en Maasplein onder handen genomen." Ine is onze tuinadviseur Ine Voets en Broes is een van Floors katten.

'Stenen badkuip'

Klimaatburgemeester Floor Basten en bewoner Stefan van Collenburg
Klimaatburgemeester Floor Basten en bewoner Stefan van Collenburg

Floor vervolgt: "Stefan van Collenburg nam het initiatief om het Ei, een soort stenen badkuip in Lent waar voortuinen op uitkijken, te transformeren tot groene oase, omdat het mooier is, geluid dempt en beter voor het klimaat is. Vandaag heb ik als Klimaatburgemeester de eerste steen gewipt, morgen gaat de rest eruit en over een kleine twee weken is het Ei als herboren. En zo helpt Steenbreek steden verlevendigen met meer groen."

Meer weten over Floors bevindingen? Bekijk hier haar presentatie.