Leerlingen ontdekken het 'vergeten groen' op de Buitenlesdag

Vandaag was het Nationale Buitenlesdag! Buitenles is gezond: de frisse lucht, beweging en natuur nodigt uit tot creativiteit. Dit jaar stond de Nationale Buitenlesdag in het teken van de Grote Natuurles. In Nijmegen deden maar liefst 14 basisscholen mee aan de buitenlesdag. De Bastei gaf dit jaar, in samenwerking met IVN Rijk van Nijmegen, een gastles cadeau aan 10 schoolklassen. 

Leerling brengt plantje op naam op het schoolplein van basisschool Petrus Canisius (foto: David van Haren)

In de Grote Natuurles gingen leerlingen aan de slag met botanisch stoepkrijten. Leerlingen van groep 1 tot en met 8 ontdekten de natuur op het schoolplein: van anoniem stoepplantje tot vergeten korstmos, wat voor groen schuilt er rond op het schoolplein? In Nijmegen ontvingen 10 groepen van basisscholen Petrus Canisius, de Verbinding, de Geldershof en Hidaya een compleet verzorgde gastles namens de Bastei en IVN Rijk van Nijmegen.

Leerkacht Sanne Oosterhout van groep 4 van basisschool Petrus Canisius licht toe: "Op onze school zitten veel leerlingen die midden in de stad wonen. Met deze buitenles ontdekken ze hoeveel groen er nog in hun eigen leefomgeving te vinden is en hoe belangrijk dat groen is." Nadat de leerlingen stoepplantjes gevonden en onderzocht hadden, sloten ze de les af met het stoepkrijten van een heel bos op hun schoolplein. Het enthousiasme spatte van de leerlingen af en de school heeft besloten om de hele week door te gaan met buiten lessen. 

"Afgelopen jaar is er zoveel niet doorgegaan wegens corona, terwijl je het de leerlingen gunt om een excursie te hebben met je klas en aan de slag te gaan met een buitenactiviteit. Daarom hebben wij de Buitenlesdag met beide handen aangegrepen." vertelt Danny de Jong, leerkracht van groep 8 van De Geldershof. "We hebben vanochtend al een taalopdracht gedaan op het plein en vanmiddag gaan we met de groep nog hutten bouwen bij het Sprokkelbos." 

Foto: David van Haren

Bij de Grote Natuurles werden stoepplantjes zichtbaar gemaakt met stoepkrijt door leerlingen van de onderbouw, terwijl de middenbouw ging kijken naar de kenmerken van de plantjes. Leerlingen van groepen 7 & 8 brachten vervolgens de plantjes op naam met behulp van zoekkaarten. Zo kan niemand meer om de stoepplantjes heen. 

Buitenlesdag

IVN Natuureducatie en Jantje Beton roepen elk jaar alle leerkrachten op om naar buiten te gaan tijdens hun lessen. Dit jaar zijn de krachten gebundeld met Vereniging GDO, waar de afdeling natuur- en milieu educatie van De Bastei bij aangesloten is. Al deze partijen hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de grote natuurles, én de aandacht voor meer buitenlessen in deze tijden van het vele online onderwijs.

Uit onderzoek is gebleken dat er steeds meer aandacht is voor het nut en de noodzaak van buitenles. Leerlingen ervaren meer plezier in de lessen en vinden het fijn dat ze meer kunnen bewegen. Onderzoek heeft ook uitgewezen dat leerlingen de lesstof beter onthouden. Bij het geven van 1 uur buitenles per week, verwacht 90% van de leerkrachten op lange termijn ook betere leeropbrengsten bij leerlingen.

Groene Schoolpleinen

Ondanks dat in deze natuurles de aandacht lag op stoepplantjes, zijn er steeds meer scholen aan de slag met vergroening van hun plein. Een groen schoolplein zorgt voor meer uitdaging en meer mogelijkheden om aan de slag te gaan met buitenlessen. Inmiddels zijn al 27 basisscholen en 8 voortgezet onderwijs scholen in Nijmegen bezig of klaar met de vergroening van hun schoolplein. Maar liefst 18 scholen hebben hiervoor subsidie mogen ontvangen vanuit de Provincie Gelderland. De Bastei begeleidt de scholen in het proces naar vergroening.

Foto: David van Haren
Foto's basisschool Petrus Canisius: David van Haren