Literaire tocht door De Bastei

Op zaterdag 18 september was het weer tijd voor de tiende editie van de Nijmeegse Kunstnacht. Op verschillende locaties in de stad was er van alles te zien, te horen en te beleven. Dit jaar stond er ook weer iets bijzonders op het programma in de Bastei.

De Nieuwe Oost | Wintertuin organiseerde een literaire tocht, die begon in de eeuwenoude fundamenten van het gebouw. Daarna dwaalde je verder door donkere gangen en spookachtige ruimtes, tussen muren die geschiedenis ademen. Waarbij je zintuigen onderweg werden geprikkeld door verscheidene voordrachten. Er werd dan ook volop genoten van opkomend Nijmeegs literair talent zoals Gerjon Gijsbers, Lotte Lentes en Frederike Luijten.

Een verdieping hoger liet je de Nijmeegse geschiedenis achter je, om de Schatkamer van de Rivier te betreden. Plotseling werd je, omgeven door de schoonheid van het rivierenlandschap, meegevoerd op de klanken van Benji’s muziek, die is doorspekt met poëzie. Benji is een duo dat bestaat uit de Nijmeegse broers Jordi en Rindert Lammers. Het optreden dat ze gaven was helemaal geïnspireerd door de natuur in de Gelderse Poort. "We stonden in de ruimte met de opgezette dieren en dit paste heel goed bij onze dromerige nummers over glazen herten, bijen en vuurvliegen."

Na te zijn ontwaakt uit een muzikale en literaire roes keerde je langzaam terug in het hier en nu. Gelukkig getroost door de wetenschap dat het nieuwe culturele seizoen, waarvan de Kunstnacht de feestelijke aftrap is, op het punt stond los te barsten. Na twee jaar corona en de afgelaste editie in 2020 was het natuurlijk extra bijzonder dat het dit jaar weer kon! We kunnen terugkijken op een geslaagde Kunstnacht in De Bastei, met bijna 200 bezoekers!

Benji in de Schatkamer van de Rivier
Benji in de Schatkamer van de Rivier (foto: Tycho van Dijk)
Kunstnacht 2021: Een literaire tocht in De Bastei
Gerjon Gijsbers in de catacomben van De Bastei (foto: Tycho van Dijk)