Nijmeegse musea aan de slag op Groene Vrijdag!

Het is vrijdag 5 november weer Groene Vrijdag in Nijmegen. Dan steken inwoners van Nijmegen, scholen, bedrijven, organisaties en de gemeente de handen uit de mouwen om hun stad mooier en duurzamer te maken. Tijdens deze vierde editie laten museum De Bastei, centrum voor natuur en cultuurhistorie, en Museum Het Valkhof zien dat ze een groene, duurzame stad belangrijk vinden.

De Bastei komt met drie activiteiten: buitenlessen met Boswachter Tim, een Steenbreek-actie in Lent en een bezoek van een heuse Klimaatburgemeester. En Museum Het Valkhof staat op Groene Vrijdag helemaal in het teken van de tentoonstelling Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest!

Onlangs nog publiceerde de Britse krant The Times een artikel waarin Nijmegen werd aangeprezen als een van de twaalf meest duurzame steden. De Nijmeegse musea De Bastei en Museum Het Valkhof zijn trots op de zesde plek in dit eervolle rijtje. Op vrijdag 5 november laten zij tijdens Groene Vrijdag zien dat zij een groene, duurzame stad belangrijk vinden.

Red de bedreigde natuur

Foto: Flip Franssen

Voor Museum Het Valkhof staat Groene Vrijdag helemaal in het teken van Rettet den Wald! Red het bos! Save the forest! De tentoonstelling laat zien hoe hedendaagse kunstenaars in de voetsporen van Joseph Beuys treden en zich inzetten voor de bedreigde natuur. Op Groene Vrijdag worden klassen uitgenodigd samen met een museummedewerker langs de kunstwerken te struinen. Daarna luisteren ze samen naar de bomen, gaan aan de slag met afdrukken van de bast en tekenen ze kastanjes.

Een dag later (6 november) zijn bezoekers in het museum tevens welkom voor een rondleiding van gastcurator Anne Berk. Zij vertelt, ter ere van Groene Vrijdag en de landelijke klimaatmars, over de kunstwerken en het belang van actie tegen het verlies van onze natuur.

Buitenles met Boswachter Tim

De Bastei heeft op Groene Vrijdag maar liefst drie activiteiten op het programma staan. Leerlingen van groep 7 en 8 van Nijmeegse basisscholen volgen een buitenles die ze zelf hebben bedacht en krijgen misschien wel een bezoekje van Boswachter Tim! Deze activiteit is een initiatief van de afdeling natuur- en milieueducatie van het museum. Scholen kunnen zich aanmelden via nme@debastei.nl.

Het stenige plein 't Ei in Lent
Het stenige plein 't Ei in Lent

De Bastei is ook de thuishaven van Operatie Steenbreek Nijmegen, de campagne met het motto ‘Stenen eruit, GROEN erin!’. Op 5 november gaan omwonenden van het Ei, een stenig pleintje in Lent, een echte Steenbreek-actie uitvoeren om ‘hun’ plein te vergroenen. Nieuwsgierig? Kom op Groene Vrijdag kennismaken met de transformatie van het Ei.

Tot slot gaat Klimaatburgemeester Floor Basten op Groene Vrijdag bomen planten. Aansluitend komt ze naar De Bastei, waar ze de Nationale Klimaatweek afsluit. In die week is ze op zoek gegaan naar duurzame initiatieven in Nijmegen.

Zelf aan de slag op Groene Vrijdag

Op Groene Vrijdag zijn er nog veel meer leuke activiteiten waar je aan me kunt doen. Fiets dit jaar de groenten voor de Groene Vrijdagsoep bij elkaar, bouw mee aan een bos of help bij een van de opschoon- of plantacties. Alle info over aanmelden en het volledige programma vind je hier. Ook kun je het evenement op Facebook volgen.