Nijmegen doet mee aan NK Tegelwippen

Dinsdag 30 maart gaat het jaarlijkse NK Tegelwippen van start. Nijmegen gaat de strijd aan met Arnhem en met tenminste veertig andere Nederlandse gemeenten. Wie verruilt de meeste (tuin)tegels voor groen?

Met een gezonde portie rivaliteit biedt deze competitie een ludiek alternatief voor de (door corona) nog onzekere sportcompetities. Maar er is ook een belangrijker, gemeenschappelijk doel. Overal worden tegels vervangen voor groen om zo wateroverlast te voorkomen, koelte te bieden in tijden van hitte, water vast te houden bij droogte en de leefruimte voor planten en dieren te vergroten. Daarnaast is groen goed voor je psychische en fysieke gezondheid én wordt de stad er mooier van.

Gouden Tegel?

Vanaf 30 maart kan iedereen zijn of haar gewipte tegels (met bewijsfoto) aanmelden via www.nktegelwippen.nl. Deze worden automatisch opgeteld bij de Tegelstand van de betreffende gemeente. De gemeente die vóór 30 september 2021 de meeste tegels per inwoner wipt, wint de prestigieuze Gouden Tegel. Ook actieve bewoners die hun (gevel)tuin transformeren maken kans op een prijs: elke maand wordt door een vakjury de Wipper van de Maand uitgekozen. Al deze Tegelwippers zijn genomineerd voor de grote publieksprijs die begin oktober wordt uitgereikt.

Wethouder Harriët Tiemens

Wethouder Harriët Tiemens over de Nijmeegse deelname: "In Nijmegen weten we hoe belangrijk het vervangen van tegels en stenen door groen is. In de afgelopen jaren hebben we al meer dan 400.000 tegels verwijderd en nieuwe, veel leukere plekken in de stad gemaakt. Daar hebben we als gemeente flink aan bijgedragen. Maar dat succes is vooral te danken aan al die Nijmegenaren die aan de slag zijn gegaan, van inwoners tot bedrijven en van scholen tot sportverenigingen. Een paar tegels uit je tuin, een groen schoolplein, het helpt allemaal! Door die inzet wordt onze stad groener, minder heet in de zomers en aantrekkelijker voor mensen én dieren. Dus doe mee, laat Steenbreek Nijmegen weten wat je hebt gedaan en vraag ze om advies als je inspiratie of hulp nodig hebt. En als je dan ook nog eens wordt ‘uitgedaagd’ door de buren dan wens je elkaar uiteraard oprecht veel succes, maar dan wil je toch eigenlijk ook wel winnen? Dus stenen en tegels eruit, groen erin. Want wij gaan door voor een nog fraaier Nijmegen!"

NK Tegelwippen

In 2020 was de eerste editie van het NK Tegelwippen. Amsterdam en Rotterdam gingen de strijd aan: wie haalt de meeste tegels uit de stad en vervangt deze voor groen? Dit jaar wordt het grootser, er doen nu al ruim veertig gemeentes mee. Nijmegen gaat de strijd aan met Arnhem.

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een brede campagne ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin!’. De ambitie is om bewoners en gemeenten zo veel als mogelijk te stimuleren en te helpen om de buitenruimte zo klimaatbestendig mogelijk in te richten. Deze ambities sluiten naadloos aan bij de campagne Operatie Steenbreek Nijmegen. Dus: Stenen eruit, GROEN erin!