Opening groen schoolplein De Aldenhove

Vandaag is het vernieuwde schoolplein van brede school De Aldenhove in Nijmegen geopend. Het afgelopen jaar is er hard gewerkt aan een groenere uitstraling van het plein, waarbij de thema’s spelen, ontmoeten en ontdekken centraal staan.

Met hulp van de provinciale subsidie voor groene schoolpleinen zijn er honderden tegels op het plein vervangen voor groen. Het schoolplein is ontworpen door Avontuurlijk Spelen. Spelen in een groene omgeving zorgt voor meer uitdaging en creativiteit in het spel bij kinderen. Bovendien zorgt groen voor meer vogels en insecten en daarmee vergroot het de biodiversiteit in de wijk. Maar ook is groen positief voor het veranderende klimaat; meer groen zorgt voor minder hittestress en bij heftige buien kan het water makkelijker wegstromen.

Wijkgerichte functie

Het schoolplein van De Aldenhove is openbaar en heeft een wijkgerichte functie. Iedereen is daarom welkom om te komen spelen of elkaar te ontmoeten. Wegens corona kon er geen groots openingsevenement plaatsvinden, maar gingen de kinderen in de ochtend aan de slag met sport- en spelactiviteiten op hun nieuwe schoolplein. Het plein zal meer de centrale plek in de wijk worden voor jeugd, volwassenen en professionals. De school, Bindkracht10 en Sportontwikkeling willen een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jeugd in de wijk. Zij bieden ook (gratis) activiteiten aan voor jong en ouder. Het plein zal hier een centrale rol in spelen.

Zelf aan de slag?

Scholen in Nijmegen kunnen procesbegeleiding ontvangen voor het vergroenen van hun schoolplein. Vanuit De Bastei is het voor inwoners van Nijmegen bovendien mogelijk om deel te nemen aan Operatie Steenbreek. Onder het motto ‘Stenen eruit, groen erin!’ kunnen zij hulp krijgen bij het vergroenen van hun tuin. Denk hierbij aan tuinadvies, gratis ophalen van de tegels of hulp bij het aanvragen van subsidies rondom afkoppelen van regenwater of het aanleggen van een geveltuintje.