Prijsuitreiking Euregionale Scholenwedstrijd

Vandaag vond de prijsuitreiking plaats van de Euregionale Scholenwedstrijd. Aan deze wedstrijd hebben maar liefst 368 Duitse én Nederlandse scholieren deelgenomen. De wedstrijd is opgezet door de Euregio als grensoverschrijdend project, waarbij scholieren met de taal van hun buurland aan de slag gaan. Dit jaar stond de wedstrijd in het teken van de thema's Klimaat & Duurzaamheid.

Heidi de Ruiter en Margot Ribberink bij de digitale prijsuitreiking

Vanaf januari zijn Nederlandse en Duitse scholieren aan de slag gegaan met digitale workshops, ontwikkeld door weervrouw Margot Ribberink in samenwerking met NME De Bastei. In een viertal workshops legt Margot uit wat klimaatverandering is, welke effecten je hiervan merkt en wat je er zelf aan kan doen. In de laatste workshop werden de scholieren aangespoord om je buurland te inspireren op het gebied van duurzaamheid. Een vereiste binnen deze opdracht was dat de uitwerking tweetalig zou zijn. 

Tijdens de workshops heeft in maart nog een digitale Q&A plaats gevonden tussen de scholieren en Margot. Zij konden hierin vragen stellen aan Margot, maar het gesprek ging vooral ook over waar de scholieren al allemaal mee bezig waren en welke rol klimaatverandering in hun leven had.  

Afgelopen week waren er maar liefst 21 inzendingen te beoordelen. Van video's en blogs tot kunstwerken, allemaal hadden ze als doel om je te inspireren (kleine) duurzame stappen te maken in je leven. Denk bijvoorbeeld aan het upcyclen van tweedehands kleding, waar zelfs een van de deelnemende scholieren ook een eigen bedrijf in wilde opzetten. 

De prijswinnaars

Vandaag vond digitaal de prijsuitreiking plaats, waarbij de volgende scholen gewonnen hebben: 

Een van de inzendingen bij de scholenwedstrijd

Categorie Nederlands: Gymnasium Celaneum, Zwolle

Categorie Duitsland: Gymnasium Rheinkamp Europaschule, Moers

Categorie Grensoverschrijdende samenwerking: Städtisches Gymnasium, Straelen & Jan van Brabantcollege, Helmond

Categorie Speciale prijzen: Gesamtschule Eurdingen, Krefeld & Joseph Beuys Gesamtschule, Kleve

Scholieren wonnen diverse prijzen, waaronder een duurzame picknick voor de hele klas. Bij de prijsuitreiking waren Heidi de Ruiter van Euregio Rijn-Waal en Margot Ribberink aanwezig. Er waren liveverbindingen met de scholen. Singer-songwriter August Klar zorgde voor een muzikale omlijsting.