Romeinse Limes verkozen tot werelderfgoed
De Neder-Germaanse limes, de oude grens van het Romeinse rijk, is vorige week door Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Nijmegen, als Ulpia Noviomagus Batavorum, was een belangrijke pleisterplaats op deze grens. Dat maakt de stad aan de Waal tot 'de hoofdstad van Romeins Nederland', zei wethouder Noël Vergunst trots in de Volkskrant, eerder deze week.
Hoewel er op verscheidene plaatsen in de stad met gekleurde of geribbelde stenen verwijzingen zijn gemaakt naar Romeinse bebouwing, is er van dit verleden niets tastbaars in de buitenruimte te vinden. Bovengronds is er niets bewaard gebleven uit de Romeinse tijd, bebouwing uit die tijd is in de loop der eeuwen gesloopt en hergebruikt door latere generaties. Het Romeinse verleden zit vooral onder de grond en wat wordt opgegraven wordt getoond in musea. Vergunst wijst op Museum Het Valkhof, waar opgravingen worden getoond, en De Bastei, waar fundamenten uit de Romeinse tijd te zien zijn.
De komende tijd gaat Nijmegen aan de slag om het verleden zichtbaarder te maken. "We gaan in de omgeving van het Valkhof de contouren van de Romeinse bebouwing aanbrengen, we gaan op meer plekken verwijzingen maken naar de geschiedenis. Het moet een totaalbeleving worden. Dat is ook een opdracht vanuit Unesco", aldus Vergunst in de Volkskrant.
Wil je het Romeinse verleden echt aanraken? Kom dan naar De Bastei en leg je hand op de muur die 2000 jaar geleden door Romeinse handen is gemaakt!