Scholierenwerkstuk over De Bastei

Op 19 november 2020 kwamen Kas, Beau, Noa en Daan voor een rondleiding door De Bastei. Deze leerlingen van het Dominicus College hadden een CKV-opdracht, ze maakten video-opnames en wilden van alles weten over de geschiedenis van De Bastei, het gebouw en de architectuur.

Het was een leuke, leerzame ervaring om ze rond te leiden. Vooral omdat ze zo geïnteresseerd waren en onder de indruk van wat ze te zien kregen. Een van de jongens had blijkbaar het beste voor ogen wat hun doel was en hoe dat te bereiken: een geboren leider zou ik zeggen, maar zonder arrogant of overheersend te zijn.

Al gauw liepen ze tegen een probleem aan: bij de camera's die ze hadden meegekregen van school zaten geen geheugenkaarten, dus de opnamecapaciteit was heel beperkt. Door ook met hun telefoons te filmen en door handig te monteren is het toch een heel geslaagd filmpje geworden. Dat ze de datering van de verschillende bouwfases niet helemaal goed hebben, kan ik ze niet kwalijk nemen. Ze kregen tenslotte erg veel informatie te verwerken en ze hebben niet alles wat ik ze verteld heb kunnen opnemen… letterlijk en figuurlijk.

Tekst: Rik Jaspers