Tuinadviseur over tuin wethouder Sluiter: verrassend groen

Tijdens de tuinadviesweken bracht Operatie Steenbreek Lingewaard een bezoek aan wethouder Johan Sluiter. Omroep Lingewaard interviewde onze tuinadviseur Sytske van der Kooi.

Tekst loopt door onder de video.

Wat haar meteen opviel waren de klimaatadaptieve elementen in de tuin van wethouder Sluiter, portefeuillehouder klimaatadaptatie. Zo zag ze afgekoppelde regenpijpen en grindstroken waar het regenwater kan infiltreren in de bodem en niet over de straat afstroomt. "Verder lag er onder een tuinbankje grind in plaats van dichte verharding."

Groene erfafscheidingen

Ook was ze aangenaam verrast door de hoeveelheid groen in de tuin. "In plaats van schuttingen zijn er groene erfafscheidingen in de vorm van wintergroene hagen, dit zorgt voor verkoeling in de tuin. Ook staan er verschillende boompjes, erg prettig voor vogels. De coniferen en wintergroene hagen bieden beschutting voor vogels en andere kleine tuindieren. En de plantvakken zijn goed dicht begroeid met bodembedekkers. Daardoor droogt de grond in de plantvakken minder snel uit."

Stenen eruit, GROEN erin!

In totaal hebben vijf tuineigenaren gebruikgemaakt van de gratis tuinadviesweken van Operatie Steenbreek Lingewaard. Een tip die ze bij ieder tuinadvies en dus ook aan wethouder Sluiter geeft: "Kijk welke verharding echt nodig is, en of er op bepaalde plekken misschien nog bestrating uit kan om meer groen te maken."

Nieuwe tuinadviesweken

Van 31 mei tot en met 11 juni zijn er opnieuw gratis tuinadviesweken van Operatie Steenbreek Lingewaard. Bekijk hier de voorwaarden. Aanmelden kan via steenbreek.lingewaard@debastei.nl.