Van stenen dakterras naar groene oase

Hou je van groen maar heb je geen eigen tuin? Maar heb je wel een stenen dakterras waar je lekker van de zon kunt genieten? Kijk eens hoe je een dakterras kunt omtoveren naar een groene oase in de stad. Je hebt geen tuin meer nodig.

Afgelopen voorjaar kregen Operatie Steenbreek Nijmegen de vraag of we ook tuinadvies gaven voor het opknappen van een dakterras. Dat was een onverwachte uitdaging, ook voor onze tuinadviseurs. Gelukkig heeft Operatie Steenbreek inmiddels een groot netwerk en we besloten de handschoen op te pakken. Het werd een bijzonder samenwerkingsproject.

Koel en prettig voor iedereen
Nog even enkele voordelen op een rijtje: Een groendak gaat twee keer zo lang mee als een gewoon dak. Een groendak houdt regenwater vast en daardoor raakt het riool minder belast. Een groendak draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit, want het groen neemt CO2 op en vangt fijnstof af. Bovendien zorgt een groendak voor koelte, je maakt van je dak een airco! Heerlijk met warme dagen. Heb je zonnepanelen? Het rendement van de panelen neemt toe met groen op je dak. Kortom: een groendak heeft alleen maar voordelen!

Een Steenbreek-Rooftop Revolution project
Nando Habraken van Rooftop Revolution Nijmegen bekeek als eerste de technische haalbaarheid. Niet elk dak is namelijk geschikt. Hij maakte voor de bewoners een adviesrapport, inclusief de nodige formulieren om de gemeentelijke subsidie aan te vragen.
Daarna kon onze tuinadviseur Ine Voets van INVO Nijmegen aan de slag. Ze maakte een tuinontwerp, met advies over de plantensoorten. Hierbij hield ze rekening met de afwatering van het dak, waarvoor strookjes grind noodzakelijk zijn.

Op de foto’s zie je het eindresultaat. Een groendak midden in de  stad. Ook de konijnen zijn erg tevreden.