ArcheoHotspotten in De Bastei!

Kom binnen en help mee de vondsten te ordenen, spreek een archeoloog tijdens zijn werk of neem je eigen vondsten mee om deze te laten beschrijven. Het kan allemaal in onze ArcheoHotspot!

Nu Museum Het Valkhof tijdelijk haar deuren heeft gesloten in verband met een grootse verbouwing is ook de ArcheoHotspot daar niet meer toegankelijk. Na wederzijds overleg is besloten om de ArcheoHotspot tijdelijk te huisvesten op de entresol van De Bastei in het entreegebouw. De ArcheoHotspot is in principe bemand van dinsdag t/m vrijdag mits er een vrijwilliger aanwezig is.

ArcheoHotspots zijn plekken waar je zelf kennis kunt maken met archeologie. Je kunt er gratis binnenlopen en meehelpen met (de uitwerking van) archeologisch onderzoek. Zo kunnen bezoekers nu op sommige plekken materiaal uit opgravingen sorteren of mee helpen puzzelen met scherven uit bijvoorbeeld een beerput. De bezoekers komen letterlijk in contact met het verleden. Op veel plekken is er ook vaak ruimte om eigen vondsten te laten onderzoeken, vragen te stellen en of mee te doen aan activiteiten of lezingen.

ArcheoHotspot in De Bastei

Het is de ambitie van de initiatiefnemers om naast het vergroten van het aantal ArcheoHotspots in Nederland, ook de vormen waarin de publieksparticipatie plaatsvindt verder uit te breiden. Zo wil het landelijke initiatief, ArcheoHotspots.nl de actieve participatie van het publiek bij het Nederlandse Archeologisch onderzoek bevorderen door het mogelijk te maken dat er op zoveel mogelijk plekken een al of niet tijdelijke ArcheoHotspot kan ontstaan.