De Bastei vier keer actief tijdens Groene Vrijdag

Afgelopen vrijdag 5 november deed De Bastei vier keer mee aan Groene Vrijdag. De afdeling natuur- en milieueducatie was betrokken bij een buitenles, Operatie Steenbreek bij een ontsteningsactie én de bouw van een ecoruïne en Klimaatburgemeester Floor Basten hield een presentatie in het museum.

Foto's: Jan Willem de Venster | Groene Vrijdag

Op 5 november deed basisschool De Verwondering in Lent mee aan Groene Vrijdag. Leerlingen van groep 7 en 8 kregen 's ochtends buitenles en streden in groepjes tegen elkaar in reken- en taalspellen zoals 'rennend cijferend rekenen' en 'het zinnen spel'. Zij kregen daarbij hulp van Boswachter Tim!

Buitenles met Boswachter Tim
Buitenles met Boswachter Tim

Leren in de buitenlucht is gezond en leuk. "Volgend jaar doen we zeker weer mee!", zei juf Marit van Soestbergen. De buitenles is een initiatief van de afdeling natuur- en milieueducatie van De Bastei.

Operatie Steenbreek

Stenen eruit bij het Ei in Lent
Wethouder Bert Velthuis met bewoners van het Ei

Operatie Steenbreek was bij twee Groene Vrijdag-activiteiten betrokken. Bij het Ei in Lent gingen er 40 duizend stenen uit, bij de ecoruïne aan de Energieweg gingen er juist stenen in.

Wethouder Bert Velthuis van Wijken en Openbare Ruimte bezocht het Ei in Lent. De vergroening van dit plein is een initiatief van omwonenden. In totaal gingen er twee vrachtwagens stenen uit, zo'n 40 duizend stenen! De komende weken komt er groen voor terug. Operatie Steenbreek in optima forma! Benieuwd hoe het plein eruit komt te zien? Kijk hier hoe het gaat worden.

Ecoruïne

Sjouwen met stenen voor de bouw van een ecoruïne. Foto: Jan Willem de Venster | Groene Vrijdag
Sjouwen met stenen voor de bouw van een thuis voor planten en dieren

Aan de andere kant van de Waal hebben vrijwilligers flink gebouwd aan een zogeheten ecoruïne. Dat is een schuilplaats voor dieren en planten, gemaakt van met Operatie Steenbreek verwijderde stoeptegels. De ecoruïne wordt op de hoek Energieweg-Wolfskuilseweg gebouwd, vlakbij het Tiny Forest Wolfsbosje in Park West.

De ecoruïne is een samenwerking van werkgroep Groen Hees, Operatie Steenbreek, Gemeente Nijmegen, Dar NV, kunstenaar Geert Schiks en zorgboerderij Onder de Bomen.

Presentatie Klimaatburgemeester

Wethouder Jan Wijnia neemt de groene ambtsketen in ontvangst

Klimaatburgemeester Floor Basten gaf op Groene Vrijdag een presentatie in De Bastei. Tijdens de Nationale Klimaatweek heeft ze onderzocht hoe Nijmeegse inwoners en organisaties omgaan met klimaatverandering. Bekijk hier haar presentatie.

Na afloop overhandigde ze de groene ambtsketen aan wethouder Jan Wijnia van Duurzaamheid. Deze circulaire ambtsketen uit het Green Capital-jaar had de Klimaatburgemeester in bruikleen tijdens de Nationale Klimaatweek van 28 oktober tot en met 5 november. Directeur Hans Hooijmaijers van De Bastei sloot de bijeenkomst af.

Floor Basten is nog tot eind dit jaar een van de drie Nijmeegse Klimaatburgemeesters. De andere twee zijn Frits Ogg en Volkert Vintges.