De Bastei x MuseumJeugdUniversiteit

Dit jaar biedt De Bastei weer een bijzondere junior collegereeks aan via de MuseumJeugdUniversiteit: Onderzoek de Natuur. Er worden 3 praktische werkcolleges georganiseerd waarbij elke college een andere expert komt vertellen over haar of zijn vakgebied. Deelnemers gaan vervolgens zelf aan de slag met insectenonderzoek, fossielen determineren en taxidermie.

Zondag 23 oktober was de aftrap met een college entomologie (insectenleer): De Wereld van de Entomologie. Onder begeleiding van Henrik de Goffau en José van Essen doken 15 deelnemers in de grootste wereld van de insecten. De Bastei beheert de grootste Gelderse natuurhistorische collectie, waaronder ook uitgebreide verzameling insecten. Het is belangrijk voor de wetenschap om de soortenrijkdom door de jaren heen bij te houden. Tegenwoordig is het niet meer gebruikelijk om insecten te vangen voor onderzoek. 

De volgende werkcolleges zijn De Oertijd op Tafel op 20 november onder leiding van Sjoerd Wendelaar, en Een dier tot leven wekken, een college over taxidermie dat wordt gegeven door Sita van Hoorn en Jan-Willem Koolen, collectiemedewerkers van De Bastei.

Ben je benieuwd geworden naar de MuseumJeugdUniversiteit en wil je graag meer weten, klik hier

Op de voorgrond een fossiele haaientand in een steen, gezien door een loep.
Foto: Peter Eekelder