Regenpijpen afgekoppeld, riool minder belast bij hoosbuien

Afgelopen zaterdag 21 mei zijn maar liefst vijftig regenpijpen afgekoppeld van het riool. Het team van actie Pijpenkappuh heeft dit met bewoners gerealiseerd. Met het afkoppelen kan het regenwater weglopen in de tuin in plaats van het riool. Zo voorkomen we wateroverlast én droogte. Op vrijdag 4 november staat de volgende doedag gepland.

Waarom is afkoppelen belangrijk?

We hebben vaker te maken met periodes van droogte, maar óók met flinke hoosbuien. Wanneer het riool al dat regenwater niet snel genoeg kan verwerken, raakt het overbelast met als gevolg dat straten blank komen staan, kelders onderlopen en bewoners natte voeten krijgen. Hoe meer huizen en gebouwen worden afgekoppeld van het riool, hoe beter de stad is voorbereid op de veranderende weersomstandigheden. Bovendien blijft het grondwater zo beter op peil en dat is prettig voor de planten en bomen in je tuin en in de wijk. Je regenpijp doorzagen helpt dus ook tegen droogte.

Aanmeldingen stromen binnen

Projectleider Bram Lamberts met collega tijdens de doedag van actie Pijpenkappuh. Foto: David van Haren

De actie Pijpenkappuh is nu voor de vierde keer uitgevoerd. De aanmeldingen om mee te doen voor afgelopen zaterdag én voor het najaar kwamen en komen gestaag binnen. Projectleider Bram Lamberts: “De tijd lijkt steeds meer rijp voor acties als deze. Mensen worden meer bewust van de problemen die kunnen ontstaan bij hoosbuien en droogte. De afgelopen droge weken zijn daar weer een duidelijk voorbeeld van. Met het afkoppelen van de regenpijp kun je op een eenvoudige manier bijdragen aan het voorkomen van wateroverlast én aan het groen houden van je tuin.”

Jacqueline: "De regenpijp afkoppelen is ook goed voor de planten in mijn tuin!" Foto: David van Haren

Dat was precies de reden dat Jacqueline uit de Engelenstraat zich had aangemeld. “Ik wilde mijn regenpijp graag afkoppelen om het riool te ontlasten en het grondwater op peil te houden. En het is goed voor de planten in mijn tuin!” Trui uit de Paddepoelseweg vult aan: “Het is toch raar dat het regenwater het riool in gaat en dat je vervolgens je tuin moet sproeien.” Ook Harald uit de Topaasstraat heeft daar moeite mee: “Ik vind het altijd zo jammer om drinkwater in de tuin te spuiten. Daarom wilde ik graag mijn regenpijp afkoppelen.” Angela uit de Kanunnik Venboetstraat wilde dat ook graag, maar wist niet hoe. “Heel fijn dat jullie op deze manier helpen!”

Hoe gaat het in zijn werk?

Wanneer je je opgeeft voor de doedag in november, wordt een aantal vragen gesteld om na te gaan of je regenpijp én tuin geschikt zijn om af te koppelen. Bij twijfel komt een deskundige langs om de situatie te bekijken. Belangrijk is dat het water uit de regenpijp in de tuin kan wegzakken. Daarvoor moet de tuin voldoende groen zijn en niet vol liggen met tegels, anders kan het water niet weg. Het team van Pijpenkappuh zorgt voor materiaal om de regenpijp netjes af te zagen en af te werken. Woon je in een huurhuis? Dan heb je toestemming nodig van de woningbouwcorporatie of huurbaas.

Kijk op de website van Pijpenkappuh voor meer informatie en om je aan te melden.

Voor de actie Pijpenkappuh werken Lentekracht, Rainbeer en De Bastei  / Operatie Steenbreek Nijmegen samen. Op vrijdag 4 november is de volgende doedag.