Stadscrossend door De Bastei

In 2020 en 2021 kon de Stevensloop door de coronapandemie helaas geen doorgang vinden, maar dit jaar was het weer zover. Zaterdagavond 19 maart werd er afgetrapt met de Stevens Stadscross, waarvan het parcours de deelnemers wederom door De Bastei voerde.

Na de start onderaan de Roomsche Voet in het Kronenburgerpark bracht de Stadscross de deelnemers op plekken in Nijmegen waar velen nog nooit waren geweest. En ze kwamen ogen tekort, want ze renden door de prachtig verlichte Stevenskerk, door de onderaardse gangen van De Bastei en midden door brouwerij De Hemel. Aan de finish zullen de deelnemers hun benen wel hebben gevoeld, want de klimmetjes zijn haast ontelbaar. Al met al een mooie uitdaging! 

De deelnemers aan de Stevens Stadscross stonden met gespannen verwachtingen aan de start, werden overweldigd door de grootsheid van de Stevenskerk en liepen zich haast dol in de Carrousel. En toen moesten ze nog door de onderaardse gangen van De Bastei. Het was een bijzonder gezicht om de ruim 1500 deelnemers door De Bastei te zien rennen! Maar na de vele klimmetjes, trapjes, steegjes en bochtjes door de Nijmeegse binnenstad was er aan het eind de verlossende finish op de Grote Markt, waar ze de welverdiende medailles om de nek gehangen kregen.

De deelnemers liepen De Bastei binnen via de kantooringang aan de Lange Baan. Vervolgens daalden ze via de Bastei Academie af naar de Schatkamer van de Rivier, om via het bruggetje richting de oostelijke kazemat de Kanonsgang in te rennen. Van daaruit passeerden ze de restanten van de stadsmuren en verlieten ze De Bastei weer door het Entreegebouw.

Baliemedewerker Bert van Baalen, die het bovenstaande filmpje maakte in de Schatkamer van de Rivier, vertelde dat hij diverse keren door deelnemers werd verzocht om met hun mobieltje even een foto te maken met de dieren uit de Gelderse Poort op de achtergrond. Veel enthousiame dus!

Hopelijk komen de lopers later nog eens op bezoek in De Bastei, zodat ze iets langer de tijd kunnen nemen om het museum te bekijken.