100 geveltuinen erbij in de Nijmeegse binnenstad

Nijmegen, 25 september 2023 – Afgelopen weekenden zijn in de binnenstad van Nijmegen weer stenen vervangen voor groen. Zaterdagmiddag was de laatste geveltuinen doedag van het jaar en zijn door de bewoners 30 tuintjes aangelegd. Wethouder John Brom was aanwezig om het laatste plantje symbolisch in de grond te zetten. Samen met de doedagen in het voorjaar is de binnenstad van Nijmegen nu 1210 tegels armer en meer dan 100 groene geveltuinen rijker!

Eerder dit jaar zijn bewoners van onder meer de Kromme Elleboog, Lange Brouwerstraat, Oude Haven, Ridderstraat, Parkweg en Parkdwarsstraat aan de slag gegaan met het vergroenen van de stoepen voor hun woning. Tijdens gezellige doedagen hebben bewoners met elkaar ruim 109m2 groen aangelegd met inheemse, gifvrije planten. Op 23 september lag de focus op de straten rondom de Kitty de Wijzeplaats, waaronder de Nonnenstraat, Priemstraat en Smidstraat. Wethouder Brom was aanwezig om een kijkje te nemen bij dit mooie initiatief en het laatste plantje in de grond te zetten.   

Wethouder Brom: “Groen zorgt voor een koelere omgeving, wat belangrijk is voor de bewoners van de binnenstad die deze tuintjes aanleggen. Maar ook voor de ondernemers en bezoekers hier: hoe groener de binnenstad, hoe aantrekkelijker. Daar dragen ook kleinere initiatieven zoals deze geventuintjes aan bij.”

Wethouder Brom
De bewoner van de Priemstraat en Wethouder Brom tijdens de geveltuinen doedag 23 september 2023

In een groene omgeving kan het regenwater bij harde regenbuien gemakkelijker wegzakken in de grond. Daarmee voorkomen we dat het riool wordt overbelast én voorkomen we ondergelopen kelders en straten die blank staan. Bovendien zorgen bomen en struiken ervoor dat het koeler blijft in de zomer. Want stenen warmen op en houden hitte lang vast. Een groene omgeving is een paradijs voor vogels en vlinders, wat de biodiversiteit in de stad ten goede komt.  

Doedagen gemist? Wist je dat je ook zelf aan de slag kunt met het aanleggen van een geveltuintje? Kijk op de website van Gemeente Nijmegen voor de voorwaarden. De geveltuinen doedagen zijn een initiatief van Operatie Steenbreek Nijmegen, NL Bloeit! en Hartje Nijmegen. Kijk voor meer informatie op: www.steenbreeknijmegen.nl

Bewoners aan de slag met de aanleg van een geveltuintje
Twee bewoners van de Smidstraat tijdens de geveltuinen doedag 23 september 2023. Foto: David van Haren