Bijvriendelijk tuinieren: Hoe doe je dat?

Een groene tuin is koeler, kleurrijker en beter voor de waterhuishouding. Maar het is natuurlijk vooral ook meer genieten van vogels en insecten. Hoe heerlijk is het met je ogen dicht in je hangmat of luie stoel, en luisteren naar het gezoem van al die overactieve bijen? Maar een bijvriendelijke tuin, hoe krijg je die?

Hommels komen al vroeg in het voorjaar te voorschijn, op zoek naar voedsel bij vroegbloeiers. Later komen daar de verschillende bijensoorten bij en als je tuin is goedgekeurd blijven deze zoemers je bezoeken tot november. Het enige dat ze willen zijn bloemen met lekker voedsel, plekjes om te schuilen en te nestelen. En natuurlijk is het van belang dat in je tuin geen bestrijdingsmiddelen of gif is gebruikt.  

Maar wist je dat niet elke bloem bruikbaar is voor de bij? Bij dubbelbloemige soorten komt de bij niet tot de kern van de bloem, en dus niet bij het voedsel. En dan heeft elke bijensoort ook nog zijn/haar eigen voorkeur voor bepaalde bloemen.

In december geeft de Bijenstichting een introductie over het bijvriendelijk tuinieren. Je volgt deze serie gewoon thuis achter je laptop, en het is nog gratis ook. Hoe mooi is dat?
De serie is op 7, 11 en 15 december 2021. Interesse? Lees meer en meld je aan op de website van de Bijenstichting: Webinar Bijvriendelijk Tuinieren.