Eerste Nijmeegse zadenbieb in bibliotheek Hatert

Je hebt ze vast wel eens gezien: plantenbiebs, kastjes om planten en stekjes te doneren en te ruilen. Maar wist je dat Nijmegen sinds een half jaar ook een heuse zadenbieb heeft? Die is gevestigd in een hoekje in de 'gewone' bibliotheek in wijkcentrum Hatert.

Initiatiefnemer is Esmeralda Borgdorff, zelf woonachtig in Hatert en medeoprichter van de wijkbuurtmoestuin. “Omdat we via de buurtmoestuin makkelijk aan zaden kunnen komen, hebben we al behoorlijk wat zaden in de bieb. Ik leer er zelf ontzettend veel van. En het verbaast het me hoe gul de natuur is!”

Positieve bijdrage

Zadenbieb Hatert2

"Ik vind dit initiatief vooral zo mooi, omdat we op een eenvoudige manier een positieve bijdrage kunnen leveren aan meer bewustwording over de natuur en het klimaat. Het zijn dingen die mensen direct kunnen doen voor hun wijk en omgeving, door deze groener te maken. En als het meezit, worden ze er nog blij van ook!", vertelt Borgdorff enthousiast op de website van de Stichting Zadenbibliotheek Nederland.

Tachtig zadenbiebs

Inmiddels telt Nederland tachtig zadenbibliotheken die, net als de locatie in Hatert, zijn aangesloten bij de landelijke stichting. Hier kun je gratis zaden lenen en ruilen. Elke zadenbieb heeft een wisselend assortiment zaden. Het zijn zaden van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit zaden die terug zijn gebracht door leners en door tuiniers die hebben geoogst uit hun tuinen. Soms zijn er ook restanten van overgebleven biologische zaden van telers.

Sinds november

De Nijmeegse zadenbieb is gevestigd in de 'gewone' bibliotheek in wijkcentrum Hatert. Borgdorff beheert deze locatie samen met Sofie Deen, programmamaker van de bibliotheek. De eerste Nijmeegse zadenbibliotheek is november vorig jaar van start gegaan.

Klik hier voor het adres en de openingstijden van de zadenbibliotheek Nijmegen Hatert.