Hittesafari Binnenstad Nijmegen

Op een hete zomerdag verblijven de meeste mensen liever op het Waalstrand dan op de Grote Markt. Hoe komt het dat de hitte zich op de ene plek veel meer nestelt dan op de andere? En wat kunnen we daartegen doen? Ga mee op hittesafari met bouwkundig onderzoeker Frank van der Hoeven en Operatie Steenbreek Nijmegen en kom meer te weten over hittestress.

Met de warmtecamera in de hand gaan we tijdens deze rondleiding op zoek naar plekken waar verschillen tussen steen en groen, schaduw en volle zon, en noord en zuid leiden tot grote contrasten in temperatuur. We richten de camera op het asfalt en de stenen van het stationsgebied en de Grote Markt, op verkoelende plekken nabij de Waal en op groene en stenen gevels in de benedenstad.

Onderweg legt Van der Hoeven (TU Delft) uit hoe warme stralende oppervlaktes, wind en luchtvochtigheid bijdragen aan de totstandkoming van hitte-eilanden, maar ook hoe meren, kanalen, vijvers, bomen, planten en kruiden bijdragen aan verkoeling in de stad. Een campagneleider van Operatie Steenbreek Nijmegen vertelt wat je als bewoner zelf kan doen tegen hittestress met bijvoorbeeld beplanting.

Frank van der Hoeven is onderzoeksdirecteur aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft en programmamanager Open Science. Hij is betrokken bij onderzoeksthema’s als stedelijke hitte-eilanden, klimaatverandering, duurzame mobiliteit en hoogbouw.

Datum: vrijdag 30 juni 2023
Tijd: 16:30 - 18:00 uur
Start: Valkhofpark, bij Spoorwegmonument
Deelname: €7,50 | studenten €2,50

Koop hier je ticket!

 

 

 

Dit programma is onderdeel van ‘New Dawn: krimpen voor de groeiende stad’. Het komende jaar onderzoekt ACN hoe de stad groen kan groeien met slimme innovaties en te krimpen waar nodig om zo bij te dragen aan een stad die snoeit, groeit en bloeit.