Lancering boekje Boodschappenland

Vandaag, 22 juni, lanceren we het boekje Boodschappenland. Als een ode aan 'lokaal' heeft De Bastei een boekje gemaakt dat inzicht geeft in de voedselvoorziening in en rond Nijmegen, van de prehistorie tot nu. Een oproep tot een hedendaagse voedselrevolutie! Manon Henzen van Eet!verleden heeft het boekje voorzien van een aantal bijzondere recepten. Odette Straten van De Bastei overhandigde het boekje aan wethouder Cilia Daemen tijdens de opening van het nieuwe voedselloket 'De streek op tafel'.

Vroeger bepaalde de natuur om je heen wat er op je bord kwam te liggen. Het landschap was je supermarkt. Nijmegen en omgeving vormen al sinds de prehistorie een populaire vestigingsplaats. Deze lange bewoningsgeschiedenis is geen toeval. Het landschap vormt een strategische woonplek: hoog en droog op de stuwwal en naast een grote rivier die een belangrijke levensader vormt. Dit landschap is grofweg in vier biotopen (gebieden) te verdelen, waardoor er een grote variatie aan voedsel te vinden was.

Odette Straten, hoofd Publiek en Presentaties bij De Bastei: "Als een ode aan 'lokaal' hebben we het boekje Boodschappenland gemaakt met daarin een weergave van de voedselvoorziening in de vier biotopen van deze regio, door de verschillende tijdsvakken heen. Je ontdekt welke producten ook nu nog beschikbaar zijn. Of ga zelf aan de slag met deze ingrediënten, met een van de bijzondere recepten die Manon Henzen van Eet!verleden speciaal voor dit boekje ontwikkeld heeft."

Aspergeschotel
Aspergeschotel naar een recept van Manon Henzen van Eet!verleden (foto: Jeroen Savelkouls)

Tijd voor een voedselrevolutie!

In het boekje ontdek je ook hedendaagse voedselinitiatieven in en om Nijmegen die zich actief inzetten voor gezonde en toekomstbestendige voedsellandschappen. Ontdek ze via www.eetbaarnijmegen.nl en start een revolutie!

De Bastei Buurtsuper

Het boekje Boodschappenland is een speciale uitgave die hoort bij de tijdelijke expositie 'De Bastei Buurtsuper'. In deze expositie ontdek je op speelse wijze hoe Nijmegenaren vroeger aten. Ook maak je kennis met de duurzame en lokale voedselinitiatieven van nu, vaak geïnspireerd op het (eet)verleden van Nijmegen. 'De Bastei Buurtsuper' is nog tot 13 november 2023 te zien en te beleven in museum De Bastei.

Het boekje Boodschappenland is verkrijgbaar in de museumwinkel van De Bastei voor € 9,99. Op=op.

Boekje en vogel
Kom naar 'De Bastei Buurtsuper'!